Personalități românești uitate. Petrache Poenaru, inventatorul stiloului, a fost şi haiduc, şi academician

Petrache Poenaru a fost haiduc în oastea revoluţionarului Tudor Vladimirescu. A inventat primul rezervor cu toc, a fost creatorul tricolorului românesc şi a fost primul român care a călătorit cu trenul.

Inventatorul stiloului, românul Petrache Poenarul, nu a fost doar un academician şi un matematician cunoscut. A fost, de asemenea, haiduc sub comanda lui Tudor Vladimirescu, creator al tricolorului românesc şi primul român care a călătorit cu trenul.

Petrache Poenaru s-a născut pe 10 Ianuarie 1799 în judeţul Vâlcea. A urmat cursurile şcolii Obedeanu din Craiova. La 22 de ani, era un tînăr erudit care avea în faţa o carieră academică. Spre uimirea tuturor cunoscuţilor, tînărul Petrache renunţă la studii şi se înrolează în ceata de haiduci condusă de Tudor Vladimirescu. Deşi a fost privit la început cu scepticism pentru că mînuise doar obiectele de scris, şi nicidecum armele, Petrache Poenaru a ajuns omul de bază al revoluţionarului Tudor Vladimirescu. A fost numit şef al Cancelariei şi al conţopiştilor. 

A pus bazele primului ziar românesc

El a fost cel care i-a propus lui Vladimirescu să pună bazele unui ziar în care să popularizeze idealurile mişcării din care făcea parte. Aşa a luat naştere, la ideea lui Petrache Poenaru, primul ziar românesc numit ”Foaia de propagandă”. Despre anii petrecuţi ca haiduc şi pîndar, alături de oamenii lui Tudor Vladimirescu, Petrache Poenaru avea să spună, la bătrîneţe, că au fost anii care i-au schimbat complet destinul şi pe care i-a păstrat toată viaţa în inimă. 

Creatorul tricolorului

Petrache Poenaru a fost cel care a creat tricolorul românesc, tot pe vremea cînd activa între haiducii lui Tudor Vladimirescu. Tînărul s-a inspirat de la francezi şi a creat steagul cu trei culori pe care mai tîrziu paşoptiştii îl vor prelua drept simbol. Tricolorul în forma creată de Petrache Poenaru va fi adoptat în 1881 drept drapel naţional.

Inventatorul primului toc cu rezervor

Apartenenţa la grupul de haiduci vînaţi de autorităţi i-a pus viaţa în pericol tînărului Petrache Poenaru. Se spune că pe vremea cînd activa alături de Tudor Vladimirescu a fost la un pas de moarte. A scăpat ca prin minune şi, la îndemnul şefului său, a luat calea străinătăţii pentru a-şi desăvîrşi studiile. A plecat la Viena şi mai apoi la Paris, unde a studiat atît filologia, cît şi politehnica. În timpul studiilor, a reuşit să breveteze invenţia stiloului.

Instrumentul creat de Petrache Poenaru a fost primul toc cu rezervor din lume. Invenţia a fost brevetată la Paris în 1827 cu titlul "Condeiul portăreţ fără sfîrşit, alimentîndu-se însuşi cu cerneală". Invenţia lui Petrache a revoluţionat domeniul instrumentelor de scris. Primul toc cu rezervor creat de român a fost îmbunătăţit mai tîrziu, în 1863, de Brissant și Coffin şi perfecţionat, în 1884, de Watterman.

Primul român care a călătorit cu trenul

Petrache Poenaru a fost primul român care a făcut o călătorie cu trenul. S-a întîmplat în Anglia, în 1830, după finalizarea studiilor. Petrache Poenaru a călătorit atunci pe prima cale ferată din lume, deschisă între oraşele Liverpool si Manchester. „Am făcut această călătorie cu un nou mijloc de transport, care este una din minunile industriei secolului. Douăzeci de trăsuri legate unele cu altele, încărcate cu 240 de persoane, sunt trase deodată de o singură maşină cu aburi”, a scris inventatorul stiloului la un an de la călătoria cu trenul.

Revenit în ţară, după studii, Petrache Poenaru s-a implicat în domenii legate de învăţămînt, administraţie şi inovaţie. Este considerat unul dintre oamenii care au pus bazele învăţămîntului românesc. Între anii 1834-1836. a pledat pentru introducerea Sistemului Metric Zecimal în Muntenia. A contribuit la înfiinţarea în 1835 la Pantelimon a Şcolii de Agricultură şi a fost co-fondator al  Şcolii de Poduri şi Şosele. A fost ales membru al Academiei Române în 1870, iar în 1872 a fost ales preşedinte al Societăţii pentru Învăţătura Poporului.