PERSOANELE FIZICE VOR ACHITA DIN VENITURILE OBTINUTE DE LA DAREA IN ARENDA A TERENURILOR AGRICOLE UN IMPOZIT DE 7%

Persoanele fizice, care obțin venituri din darea în arendă a terenurilor agricole, urmează să plătească un impozit de 7 la sută, potrivit proiectului Politicii bugetar-fiscale și vamale pentru anul 2017.

”Reținerea acestui impozit la sursa de plată va scuti beneficiarul de necesitatea de a include aceste venituri în venitul brut și de a le declara”, a menționat șeful Direcției generale politică și legislație fiscală și vamală al Ministerului Finanţelor Dorel Noroc în cadrul dezbaterilor publice pe marginea documentului.

Mai mulți participanți la dezbateri au menționat că reținerea la sursa de plată va simplifica achitarea impozitului de către deținătorii de terenuri, care le dau în arendă. Pe de altă parte, veniturile de la darea în arendă a terenurilor agricole se propune să fie impozitate la prima cotă de impozitare a veniturilor persoanelor fizice de 7 la sută. 

Proiectul politicii fiscale prevede reținerea la sursa de plată a unui impozit în mărime de 3 la sută față de 2 la sută prevăzut în Codul fiscal din plățile efectuate în folosul persoanei fizice, cu excepția întreprinzătorilor individuali și gospodăriilor țărănești (de fermier) pe veniturile, obținute din livrarea producției din fitotehnie și horticultură în formă naturală, inclusiv a nucilor, precum și a produselor derivate din acestea a producției din zootehnie.

Asigurarea unei echități în aplicarea legislației fiscale este esențială, însă, pe de altă parte, aceste măsuri de politică fiscală vin într-o perioadă cînd oamenii din mediul rural au sărăcit, situația persoanelor fizice și a majorității întreprinzătorilor care activează la țară este precară, a afirmat directorul executiv al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova Vasile Mîrzenco.

Reprezentanții sindicatelor au reiterat opinia expusă și în anii precedenţi de a introduce o nouă cotă de impozitare asupra veniturilor mai mari, obținute de persoanele fizice - de 22 la sută, alături de cele două cote aplicate în prezent de 7% și 18%.

Ministrul Finanțelor Octavian Armașu a relevat că, în general, impozitarea progresivă nu este privită cu ochi buni în spațiul european. Totodată, el a spus că proiectul politicii fiscale și vamale a fost elaborat în condiții cînd economia Moldovei se află într-o perioadă nu prea favorabilă, consumul s-a redus, investițiile în economie sînt mici.

2017 este ultimul an cînd se va lucra cu cele două documente, Codul fiscal și Codul vamal în vigoare. În anul viitor urmează să fie elaborate și aprobate noi documente în acest sens, armonizate la legislația europeană și mondială, a anunțat viceministrul Finanțelor Veronica Vragalev.

Sursa: Serviciul de presă al Guvernului