Pentru unguri, femeile cu studii universitare sunt un pericol economic si demografic

Oficiul Naţional de Audit al Ungariei a publicat un studiu despre posibile riscuri economice şi demografice pe care le-ar avea pentru această ţară numărul mare al femeilor cu studii universitare, studiu criticat de presa de opoziţie pentru sexism şi macism, potrivit agerpres 

”Prezenţa ridicată a femeilor în învăţămîntul superior poate cauza probleme demografice, dificultăţi în găsirea partenerului”, susţine studiul despre care a relatat cotidianul online Hvg, citat de agenţia EFE.

Pe de altă parte, autorii acestuia apreciază că ”atributele feminine”, printre care a enumerat ”maturitatea emoţională şi socială, hărnicia, docilitatea, toleranţa faţă de monotonie, buna exprimare scrisă şi orală” sunt mai importante în şcoli decît cele ”masculine”, printre cele din urmă menţionînd ”competiţia, abilităţile pentru matematică şi știinţele exacte”.

”Considerarea atributelor masculine ca fiind mai puţin importante poate cauza probleme mentale şi de comportament în rîndul băieţilor, care astfel nu-şi mai pot dezvolta optim capacităţile speciale”, se arată în document.

Autorii acestuia mai cred că supraevaluarea capacităţilor feminine şi subevaluarea celor masculine poate provoca Ungariei probleme de competitivitate.

Presa independentă (presa de opoziţie n. red.) notează că documentul este ”sexist” şi el reflectă politica Guvernului conservator al lui Viktor Orban despre valorile familiei şi societate în general.

Potrivit unui studiu întocmit în anul 2019 de Institutul European pentru Egalitatea de Gen (EIGE), Ungaria se află sub media UE în ce priveşte egalitatea de gen, fie că este vorba despre numărul femeilor cu funcţii de conducere, fie că lucrează în domeniul Sănătăţii ori în privinţa nivelului de venituri.

Însă, conform aceluiaşi Institut, numărul femeilor cu diplomă universitară este în Ungaria cu 4% mai mare decît cel al bărbaţilor.