Pe fondul escaladării războiului comercial, dolarul american pierde teren

Prețul aurului a urcat vertiginos Vineri, depăşind pragul de 3.200 de dolari uncia, pe măsură ce tensiunile comerciale dintre Statele Unite şi China s-au intensificat, iar dolarul american a continuat să se deprecieze. Investitorii s-au orientat tot mai mult către active de refugiu, precum aurul, într-o săptămînă marcată de instabilitate accentuată pe pieţele globale, transmite Reuters, potrivit News.Ro.
La ora 11:20 a.m. ET, aurul spot se tranzacţiona cu 2% mai sus, la 3.236,67 dolari uncia, după ce atinsese anterior un maxim istoric de 3.243,82 dolari. Pe parcursul acestei săptămîni, preţul aurului a crescut cu peste 6%.
”Aurul este clar perceput drept activul-refugiu preferat într-o lume destabilizată de războiul comercial lansat de Trump. Dolarul s-a depreciat, iar obligaţiunile americane sunt puternic vîndute, în condiţiile în care încrederea în SUA ca partener comercial de încredere a scăzut semnificativ”, a declarat Nitesh Shah, strateg pe mărfuri la WisdomTree.
China a anunţat, Vineri, majorarea tarifelor la importurile din SUA pînă la 125%, escaladînd confruntarea economică dintre cele mai mari două economii ale lumii.
Indicele dolarului a scăzut faţă de principalele valute internaţionale, ceea ce a făcut ca aurul, cotat în dolari, să fie mai ieftin pentru cumpărătorii din afara SUA.
Creşterea preţului aurului este susţinută şi de achiziţiile continue ale băncilor centrale, aşteptările privind scăderi ale dobînzii de politică monetară în SUA, instabilităţile geopolitice şi un flux accentuat de capital spre fondurile ETF garantate cu aur.
Preţurile de producător din SUA au scăzut neaşteptat, cu 0,4%, în luna Martie, însă tarifele impuse la importuri sunt de aşteptat să alimenteze inflaţia în lunile următoare.
Traderii pariază acum că Rezerva Federală va începe să reducă dobînda de referinţă în luna Iunie, estimînd un total de aproximativ 90 puncte de bază în tăieri pînă la finalul lui 2025.
”O corecţie minoră a aurului nu ar fi surprinzătoare, dar tendinţa generală este clar ascendentă, întrucît scăderea inflaţiei CPI şi PPI oferă Rezervei Federale spaţiu să taie dobînzile, punînd presiune suplimentară pe dolar”, a declarat Tai Wong, trader independent de metale preţioase.
Aurul, care nu generează randament, este considerat o protecţie tradiţională împotriva incertitudinii globale şi a inflaţiei şi tinde să performeze bine în medii cu dobînzi scăzute.
Totuşi, analiştii UBS avertizează că anumite evoluţii ar putea tempera creşterea preţului aurului, cum ar fi ”detensionarea geopolitică, revenirea la relaţii comerciale mai cooperante sau o îmbunătăţire semnificativă a contextului macroeconomic şi fiscal din SUA”.
Argintul spot a cîştigat 2,7%, ajungînd la 32,05 dolari uncia. Platina s-a apreciat cu 0,2%, la 939,80 dolari, iar paladiul a avansat cu 0,6%, la 913,65 dolari.











