PE constată încălcarea statului de drept în Grecia, iar Guvernul grec acuză un complot împotriva PPE

Guvernul grec condus de premierul de dreapta Kyriakos Mitsotakis a calificat, Joi, drept "calomnioasă" şi un "complot politic împotriva Partidului Popular European" (PPE) o rezoluţie a Parlamentului European (PE), care atrage atenţia asupra "ameninţărilor foarte serioase asupra valorilor UE în Grecia" şi asupra mediului ostil pentru mass-media în această ţară, relatează AFP, scrie Agerpres.

"Grecia este calomniată. (...) Obiectivul este de a diminua prestigiul generat de succesul Greciei din ultimii ani", a spus purtătorul de cuvînt al Guvernului de la Atena, a doua zi după adoptarea rezoluţiei în Parlamentul European.

"Este evident că e vorba despre un complot politic împotriva Partidului Popular European înaintea alegerilor pentru Parlamentul European", a mai susţinut acelaşi reprezentant al Guvernului grec. Partidul Noua Democraţie al premierului Kyriakos Mitsotakis face parte din Partidul Popular European (PPE).

În rezoluţia adoptată cu 330 de voturi pentru, 254 împotrivă şi 26 de abţineri, eurodeputaţii şi-au exprimat "îngrijorarea profundă cu privire la ameninţările foarte grave care planează asupra democraţiei, statului de drept şi drepturilor fundamentale în Grecia".

Rezoluţia a enumerat "un mediu ostil pentru mass-media şi jurnalişti", folosirea unor programe spion împotriva acestora, interceptarea convorbirilor opozanţilor politici şi folosirea excesivă a forţei de către Poliţie, precum şi lipsa progreselor în ancheta asupra asasinării jurnalistului Giorgos Karaivaz în Aprilie 2021.

Avînd în vedere toate acestea, eurodeputaţii au cerut Comisiei Europene să reevalueze accesarea fondurilor europene de către Grecia.

În Noiembrie, organizaţia "Jurnalişti fără Frontiere" a afirmat că autorităţile din Grecia sabotează o anchetă asupra rolului pe care l-ar fi jucat Guvernul de la Atena în folosirea programului spion Predator pentru interceptarea convorbirilor telefonice ale unor jurnalişti şi politicieni. "Ancheta este într-un punct mort şi instituţiile greceşti par hotărîte să nu o lase să avanseze", a remarcat această organizaţie.

Politicieni greci, printre care şi un eurodeputat devenit ulterior lider al Partidului Socialist grec, au reclamat, în 2022, că au fost supravegheaţi de serviciile de informaţii, care sunt subordonate premierului grec.

Eurodeputaţii şi-au exprimat în aceeaşi rezoluţie bănuiala asupra lipsei de imparţialitate politică a anchetei parlamentare asupra accidentului feroviar în urma căruia 57 de persoane au murit în Februarie 2023.