PCCOCS A PRELUAT INSTRUMENTAREA DOSARULUI 7 APRILIE SI EFECTUEAZA O NOUA URMARIRE PENALA

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a reluat urmărirea penală pe dosarul evenimentelor din 7 aprilie 2009 și a dispus instrumentarea dosarului de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Decizia a fost luată în urma verificării informației prezentate de cetățeanul Boris Sprîncean, în cadrul unei emisiuni televizate din data de 10 noiembrie, și ulterior depunerii unei sesizări la acest subiect de către deputatul Lilian Carp.

Solicitat de IPN, Serviciul de presă al PCCOCS nu a comunicat numele procurorului care va instrumenta dosarul. „În continuare, urmează ca procurorii PCCOCS să întreprindă acțiunile procesual-penale necesare investigării inclusiv a versiunii înaintate de către participantul la emisiune, potrivit căruia, anumite persoane pregătite aveau rolul de deturnare a evenimentelor, prin folosirea armelor de foc”, a specificat pentru Emil Gaitur, comunicator PCCOCS. Investigațiile vor fi efectuate inclusiv prin prisma infracțiunilor de uzurpare a puterii de stat, dezordinilor în masă și imperativului asigurării securității naționale.

În 2015, Curtea de Apel a pronunțat sentințe de condamnare în cazul a cinci angajați ai instituțiilor de drept, printre care și fostul ministrul de interne Gheorghe Papuc. Mai tîrziu, în același an, Curtea Supremă de Justiţie a decis ca fostul ministru să achite doar o amendă, fiindu-i anulată pedeapsa cu închisoare, iar fostul comisar general al municipiului Chişinău, Vladimir Botnari a fost achitat în cazul neglijenţei în serviciu în timpul evenimentelor din aprilie 2009. Din numărul total al polițiștilor acuzați, 15 au fost condamnați penal, 27 au fost achitați, iar un angajat al instituțiilor de drept a fost condamnat contravențional.

La 7 aprilie anul curent, cînd s-au făcut 12 ani de la acele evenimente, reprezentanții mai multor organizații ale societății civile au emis o notă de poziție în care au menționat că dosarul „7 aprilie 2009” este eșuat. Toate persoanele cu funcție de răspundere au fost achitate sau scoase de sub urmărire penală. Peste 600 de persoane au fost maltratate, reținute și bătute cu cruzime în aprilie 2009. Acestea nu au beneficiat de o justiție independentă și echitabilă. Au fost deținute în condiții inumane, fără apă și mîncare. Cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața în condiții suspecte, deși statul și-a asumat doar un singur deces. În Declarația ONG-urilor sînt reamintite cele 108 sesizări înregistrate de Procuratură, cu privire la infracțiuni comise de factori de decizie și ofițeri de poliție pentru abuzurile comise. De asemenea, se precizează că CEDO a condamnat Moldova în opt cauze cu referire la dosarul 7 aprilie 2009, iar alte peste 40 de cereri sînt în curs de examinare.

Sursa: IPN