Pazea! Americanii ne „fura” petrolul (care nu exista!)
Ion Sturza demască escrocheria din spatele firmei care a primit dreptul de a concesiona zăcămintele de petrol și gaze naturale pe teritoriul Republicii Moldova. În analiza sa, fostul premier afirmă că „Frontera Resources este o companie mică și obscură înregistrată pe Insulele Cayman”, iar „experiența lor este de a toca banii micilor investitori de pe bursă”.
„Zilele acestea, finul nașului ne-a anunțat, triumfător – cum doar el știe să o facă – că americanii ne vor explora rezervele de petrol și gaze. Super! Doar că Frontera Resources e o mică și obscură companie înregistrată pe Insulele Cayman. Unicul lor „activ” este Blocul 12 din South Kakheti, Georgia. Bloc marginal, „stors” încă de pe timpurile sovietice. „Experiența” lor este de a toca banii micilor investitori de pe bursă, hrănindu-i mereu cu gogoși: iaca-iaca. Este şi un aşa "business"...
În octombrie 2015, au întrecut orice măsură, anunțînd că au descoperit o rezerva de 3,8 trilioane mc de gaze. Amploarea acestei prostii poate fi înțeleasă de specialiști, dar și de cei care dau o căutare pe Google. Spre comparație, TOATE rezervele statului Qatar sunt de 12 trilioane mc! „Anunțul” sfidător a stîrnit un imens scandal în Georgia, guvernul refuzînd să aprobe oficial aceste „rezerve” și cerînd daune companiei pentru neexecutarea prevederilor contractului de concesiune.
Ca să ai partener o companie de așa speță trebuie să fii fraier sau... Și în ce condiții! Șase milioane USD investiții?! Doar o sondă de exploatare (petrol-gaze) poate să ajungă la 5-10 milioane, lucrările seismice – la zeci de milioane. Royalty 1%?! Putem vorbi românește, redevența ar fi de minim 10%! 50 de ani, o altă glumă...
Acum cîțiva ani am trimis la Chișinău un memoriu cum să fie organizat procesul ca să nu fim tratați ca în Burundi. O lege a petrolului (copy-paste de pe cea română!), concurs internațional pentru un caiet de sarcini pe tema explorării, pe baza lui un concurs internațional pentru explorare. Doar după, daca se găsește ceva, urmează concursul, exploatare. Practicile sunt foarte bine cunoscute și se respectă de către toate statele, pentru a evita scandalurile. Nu și în Moldova.
O facem în baza Codului "lutului", așa cum ne anunță „caporalul” de la mediu. Activînd în trecut în industria petrolului, am primit zilele acestea zeci de mesaje: moldovenii sunt serioși? Zic că da, cel puțin consecvenţi. Acordul de concesiune a fost semnat pe 2 ianuarie! În plin „guliai”. Nici „investitorii” nu au crezut că e serios... Au cerut recent semnarea unei declarații care confirmă că oficialii moldoveni nu erau beți pe 2 ianuarie.
Și și-au tras și o poză cu ambasadorul SUA pe fondal. Pentru el, ambasadorul, este o mică victorie, „boots on the ground” se numește... Pentru moldoveni – plata pentru „biscuiții” doamnei Nuland… Un fel de „Bechtel” moldovenesc, 50 de km de autostradă pentru 1,5 miliarde de dolari...
P. s. Am și o veste bună! Nu există rezerve serioase de petrol și gaze în Republica Moldova, nici convențional și nici de șist. Specialiștii în domeniu o știu foarte bine și de mult. Doar niște fisuri și mici pungi în Sarmatian din Platforma Moldovenească din România. Mai pot fi săpate una-două sonde cu un debit de 20 de mii mc zilnic de gaz pentru brutăria din Victorovca. Sau de mai extras unu-două butoaie pe zi de petrol greu și vîscos la Văleni. Și cam atît. Dar ne trebuie el, petrolul, nouă? Ce țări bogate în petrol sunt democratice, iar cetățenii de rînd sunt prosperi? Puține.”