PATRU DIN 10 PERSOANE AU HIPERTENSIUNE, DAR NUMAI O PĂTRIME SE TRATEAZĂ
Patru din 10 locuitori ai R. Moldova au tensiune arterială înaltă, dar numai o pătrime dintre aceştia se tratează, arată rezultatele primului Studiu naţional privind evaluarea factorilor de risc pentru bolile cronice netransmisibile – STEPS. Studiul a fost prezentat astăzi la Chişinău, în cadrul unei conferinţe de presă.
O pătrime din populaţia adultă fumează. Totodată, peste 60 la sută din populaţie este consumatoare curentă de alcool. Fiecare al cincilea adult a consumat alcool în exces. Mai mult de jumătate din populaţie (56%) este supraponderală, inclusiv 23% - obeză. Ponderea femeilor obeze este de 1,6 ori mai mare în comparaţie cu cea a bărbaţilor obezi.
Trei din 10 persoane au colesterolul în sînge mărit. Mai mult de una din 10 persoane (12,3%) are glicemia ridicată. Două treimi din populaţie consumă mai puţin de cinci porţii de fructe şi legume pe zi.
Studiul a fost realizat în perioada 30 septembrie - 9 noiembrie 2013 de Centrul Naţional de Sănătate Publică, cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Rezultatele studiului vor servi la realizarea Strategiei Naţionale de Prevenire şi Control al Bolilor Netransmisibile, Programului Naţional în Domeniul Alimentaţiei şi Nutriţiei, dar şi la monitorizarea programelor naţionale de control al tutunului, alcoolului, diabetului. În cadrul studiului au fost chestionate peste 4 800 de persoane.
Peste 80% din cazurile de deces înregistrate anual în R. Moldova sînt cauzate de maladii cardiovasculare, cancer, diabet, hepatite cronice şi cirozele, boli pulmonare.
Sursa: Moldpres