Patriarhia Romana a comunicat ca preotii comunitatilor de romani din Ucraina nu apartin de BOR

Purtătorul de cuvînt al Patriarhiei Romîne, Vasile Bănescu, a transmis, Luni, că preoții care slujesc în comunitățile de români din Ucraina nu aparțin de Biserica Ortodoxă Română. Cei mai mulți din ei răspund în fața Patriarhiei Moscovei sau a recent-înființatei Biserici Ortodoxe Ucrainene, precizează acesta. În ultimele săptămîni, au apărut informații în spațiul public potrivit cărora unii preoți români din Ucraina riscă să fie deportați pe motiv de colaborare cu rușii, după ce serviciile de informații ucrainene au spus că în unele mănăstiri funcționează „cuiburi” de agenți ruși care promovează ideile Moscovei referitoare la război.

„Preoții comunităților de etnie română din Ucraina nu aparțin de Patriarhia Română/BOR, ci în mod majoritar de Biserica Ortodoxă Ucraineană rămasă în comuniune cu BO Rusă. Există și o structură ecleziastică ortodoxă care și-a declarat independența în relație cu Patriarhia Moscovei și care se manifestă ca autocefală. Patriarhia Moscovei nu a recunoscut ieșirea de sub jurisdicția ei a Bisericii din Ucraina, deci persistă încă la nivel local o ambiguitate care se va limpezi odată cu sfîrșitul războiului. Sperăm ca acesta să devină posibil cît mai curînd în condițiile împlinirii dreptății, întrucît pacea presupune dreptatea”, afirmă Bănescu.

El face un apel la preoții din Ucraina să își respecte „datoria de conștiință” și menționează că rațiunea „autentic creștină” nu este a celor care încearcă să justifice războiul și crimele în masă din Ucraina.

„BOR a pledat și pledează firesc pentru respectarea drepturilor minorității românești din toate țările, nu doar din Ucraina (păstrarea identității lingvistice, religioase și culturale). Realitatea din diaspora și din comunitățile românești din jurul granițelor este însă pretutindeni una care evoluează în funcție de mulți factori locali și socio-culturali. Esențială este păstrarea și cultivarea conștiinței creștine, fidelitatea față de adevărul de credință și de valorile morale rodite de acesta.

Situația gravă în care se află acum Ucraina invadată și agresată militar de aproape un an, a creat o realitate tragică, inclusiv în plan local bisericesc, o realitate socială la care românii de acolo, inclusiv preoții, au datoria de conștiință să se adecveze în mod înțelept creștin, onest și realist. Păstrîndu-și curată conștiința morală, patriotică și religioasă.

Rațiunea supremă a acestei adecvări o constituie adevărul obiectiv probat de crunta realitate imediată, neideologizată, nemanipulată de propaganda celor ce încearcă să justifice, inclusiv religios, războiul și crimele în masă. Această rațiune este cea autentic creștină, nu cea care contrazice Evanghelia lui Hristos în litera și în spiritul ei. Culmea cea mai înaltă a răului fiind crima”, mai afirmă purtătorul de cuvînt al BOR.