PARTIDUL SOR A PROTESTAT LA PRESEDINTIE

Membrii și simpatizanții Partidului politic Șor au organizat vineri o acțiune de protest la Președinție, cerînd demisia șefei statului, Maia Sandu. Aceștia au acuzat guvernarea de hărțuire și de intimidare, inclusiv prin „blocarea traseelor pentru ca oamenii să nu ajungă la protest”. De asemenea, aceștia au acuzat de intimidare prin intermediul perchezițiilor de astăzi, soldate cu reținerea a două persoane din stafful central al partidului, transmite IPN.

Membrii partidului au acuzat guvernarea că face presiuni asupra liderilor opoziției. În fața mulțimii s-a dat citire mesajului transmis de deputata Marina Tauber, care se află în arest preventiv în Penitenciarul nr. 13. „Această guvernare incompetentă și perfidă, în frunte cu Maia Sandu, trebuie să plece. Dacă nu va accepta de bună voie, va trebui să o forțăm noi să plece. Abuzurile, ilegalitățile și batjocura în raport cu mine exprimă esența și atitudinea lor față de întreaga societate”, a fost mesajul atribuit Marinei Tauber.

De la Președinție, manifestanții au pornit spre Centrul Național Anticorupție, unde ar fi fost deținute două reprezentante ale staffului central al Partidului Șor.

Contactată de IPN, procurorul Mariana Cherpec, responsabilă de comunicarea Procuraturii Generale cu reprezentanții mass-media, a confirmat perchezițiile în dosarul finanțării ilegale a formațiunii, însă a precizat că detalii vor fi oferite după finalizare acțiunilor de urmărire penală.

„Astăzi, în ziua în care Partidul Șor a anunțat despre organizarea unei noi acțiuni de protest la Președinție, Maia Sandu și-a trimis procurorii la organizațiile noastre teritoriale, sub pretextul desfășurării unor noi percheziții, deși scopul real al acestor acțiuni este de a intimida activiștii și de a-i șantaja. Există mai multe cazuri confirmate și care sînt documentate de avocați cînd unii lideri locali ai formațiunii au fost somați de anchetatori să depună mărturii false împotriva Partidului Șor, fiind amenințați, în caz contrar, vor fi reținuți”, precizează formațiunea într-un comunicat de presă ca urmare a perchezițiilor.

În luna iulie, a fost intentată o cauză penală pentru finanțarea ilegală a Partidului Șor, în acest dosar fiind reținută și deputata Marina Tauber. Potrivit oamenilor legii, formațiunea ar fi acceptat conștient bani din partea unei grupări criminale. Banii erau folosiți în interes de partid, dar și pentru onorarii pentru artiști, și pentru organizarea de proteste. Banii grupului criminal ajungeau în Republica Moldova sub formă de transferuri, inclusiv în criptovalută, iar pentru a camufla originea mijloacelor financiare erau folosite diverse canale de finanțare prin Dubai, Viena, Monaco.

Sursa: IPN