PARTENERII EUROPENI NE VOR SPRIJINI ÎN REALIZAREA OBIECTIVULUI DE INTEGRARE EUROPEANĂ
Iurie Leancă a prezentat rezultatele vizitei sale la Luxemburg
Prim-ministrul Iurie Leancă a făcut, pe 26 iunie, o Declaraţie cu privire la rezultatele vizitei sale la Luxemburg, pe care Biroul comunicare şi relaţii cu presa a remis-o spre difuzare.
Prezentăm textul integral al Declaraţiei:
"În data de 25 iunie curent, împreună cu o delegaţie a Republicii Moldova, am efectuat o vizită la Luxemburg. Motivul principal a fost participarea la cea de-a XV-a şedinţă a Consiliului de Cooperare RM-UE. În afară de această şedinţă, care a încununat vizita respectivă, programul a cuprins şi alte acţiuni, inclusiv întrevederi bilaterale cu Prim-ministrul, Jean Claude Juncker, Primarul oraşului Luxemburg, Xavier Bettel, dar şi o discuţie foarte consistentă la Banca Europeană de Investiţii. La aceste aspecte aş vrea să mă refer mai detaliat.
Întrevederea cu Prim-ministrul luxemburghez, unul dintre cei mai longevivi Prim-miniştri din Uniunea Europeană, care pînă nu demult a fost Preşedintele Grupului Euro, o poziţie foarte importantă pentru funcţionarea zonei euro, dar şi un politician foarte respectat în lume, a fost una foarte productivă. Am constatat, împreună cu Premierul Juncker, că ţările noastre au un dialog politic foarte bun, dar ceea ce ne lipseşte este dimensiunea comercială şi, în mod special, investiţională. Pentru a depăşi acest gol, pornind de la resursele investiţionale enorme ale Luxemburgului, am convenit ca Jean Claude Juncker va efectua o vizită la Chişinău, pînă la finele acestui an, posibil pînă în luna noiembrie, pentru a discuta şi dimensiunea bilaterală, dar şi contextul european, inclusiv aşteptările noastre de la Summit-ul de la Vilnius. Dînsul este foarte deschis ideii extinderii europene şi acordării unei perspective clare de aderare a R. Moldova la UE.
Am discutat şi despre problemele cu care ne confruntăm. Prim-ministrul Juncker a manifestat deschidere pentru solicitările noastre în vederea acordării asistenţei pentru ajustarea sistemului financiar-bancar al R. Moldova la standardele europene. Republica Moldova va beneficia de expertiza partenerilor luxemburghezi în acest sens. La fel, am discutat despre consolidarea dialogului politic. Anterior am anunţat despre interesul miniştrilor de Externe ai ţărilor Benelux, la iniţiativa ministrului de Externe luxemburghez, care deţine preşedinţia în Grupul Benelux, de a efectua o vizită la Chişinău, în luna septembrie curent. Această vizită ne va permite să dezvoltăm relaţiile de cooperare atît cu Luxemburgul, cît şi cu Belgia şi Olanda.
Şi cu Primarul de Luxemburg, Xavier Bettel, am stabilit o relaţie foarte bună. Domnia sa a vizitat ţara noastră recent, atunci am discutat despre o posibilă asistenţă pentru tratarea copiilor bolnavi de cancer din Republica Moldova. Iată că am reuşit să ne mişcăm relativ repede în acest sens. Primarul Bettel şi colegii săi examinează acum posibilitatea organizării tratamentului pentru o perioadă mai îndelungată pentru 8 copii din ţara noastră, care se va derula la Luxemburg şi Buxelles. I-am mulţumit Domnului Bettel pentru această deschidere şi disponibilitate.
Am avut o discuţie constructivă şi cu Vicepreşedintele BEI, Wilhelm Molterer care este un prieten bun al Republicii Moldova. Republica Moldova colaborează eficient cu Banca Europeană de Investiţii în diverse domenii.
Faptul că am semnat Acordul de împrumut în valoare de 150 de euro, în condiţii concesionale şi extrem de avantajoase pentru R. Moldova, în scopul reabilitării drumurilor, este un element important. Totodată, am constatat că pentru realizarea obiectivelor propuse avem nevoie de muncitori calificaţi. În acest context, s-a discutat şi despre posibilitatea obţinerii unui grant în valoare de 1-2 mil. de euro, pentru implementarea proiectelor de educaţie vocaţională.
Pentru moment, Republica Moldova este cel mai mare beneficiar al asistenţei BEI în cadrul parteneriatului Estic, iar proiectele ce se implementează cu ajutorul acestei instituţii financiare vizează priorităţile principale, pe care şi le-a asumat Guvernul pentru 100 de zile: crearea locurilor de muncă, lupta împotriva corupţiei şi agenda europeană. Reuniunea Consiliului de Cooperare RM-UE din acest an, una aniversară de altfel, a consemnat în mod oficial finalizarea negocierilor dintre RM şi UE asupra Acordului de Asociere, care va include şi prevederi referitoare la crearea unei zone de liber schimb aprofundat şi cuprinzător. În acest context, am convenit cu partenerii europeni depunerea tuturor eforturilor necesare, astfel încît UE să încheie toate procedurile necesare pentru parafarea Acordului de Asociere către Summit-ul PaE de la Vilnius.
Un alt element deosebit de important al reuniunii din acest an a Consiliului de Cooperare îl constituie prezentarea de către Comisia Europeană a Raportului de Progres privind implementarea condiţionalităţilor fazei a II-a a Planului de Acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize. Un raport foarte pozitiv pentru R. Moldova. Comisia Europeană constată că ţara noastră a înregistrat un progres foarte bun în implementarea eficientă şi durabilă a condiţionalităţilor şi reformelor prevăzute în Planul de Acţiuni. Comisia a făcut şi unele recomandări în ceea ce priveşte acţiunile ce urmează a fi întreprinse în perioada următoare. Recomandările se referă la: introducerea paşaportului cu cip integrat; introducerea sistemului tehnic de supraveghere fixă a frontierei de stat; crearea şi operaţionalizarea echipelor mobile; consolidarea independenţei CNA şi implementarea legislaţiei secundare privind verificarea stilului de viaţă conform celor mai bune practici UE şi crearea mecanismului de controale comune cu CNI; consolidarea bazei de date privind traficul de fiinţe umane; dezvoltarea în continuare a conceptului de "intelligence led-policing"; consolidarea cooperării inter- şi instituţionale privind realizarea măsurilor speciale de investigaţie; continuarea implementării reformei sectorului justiţiei şi consolidarea instituţiei ombudsmanului; consolidarea activităţii Consiliului de Combatere a Discriminării şi Asigurare a Egalităţii.
Totodată, am stabilit cu reprezentanţii Comisiei Europene un calendar concret al acţiunilor pe care le vom întreprinde în comun în următoarele luni, astfel încît către Summit-ul PaE de la Vilnius Comisia Europeană să poată anunţa la Summit că R. Moldova a implementat condiţionalităţile Planului de Acţiuni şi respectiv, recomandă statelor membre să iniţieze procedura decizională vizînd liberalizarea regimului de vize.
Reuniunea Consiliului de Cooperare a relevat o dată în plus sprijinul partenerilor noştri europeni pentru realizarea obiectivului de integrare europeană al ţării noastre".