Pamintul isi bea oceanele

Cercetătorii au descoperit că Pămîntul îşi „bea” oceanele în cantități mult mai mari decît s-a crezut în trecut. Fenomenul poate reprezenta primul pas în înțelegerea circuitului apei sub suprafața planetei. Atunci cînd se mișcă plăcile tectonice, o cantitate enormă de apă e trasă în adîncuri. Cercetătorii au studiat Groapa Marianelor, unde placa Pacificului alunecă sub placa Filipinelor şi rezultatele au impresionat lumea academică. „Înainte să realizam acest studiu, toţi cercetătorii știau că apa e trasă spre interior de placa de subducţie”, a declarat Chen Cai, din cadrul Universităţii Washington, potrivit Live Science. „Dar nu ştia nimeni exact cîtă apă”.

Datele au fost obținute cu ajutorul senzorilor seismici amplasaţi lîngă Groapa Marianelor, ce atinge o adîncime de 11 km. Potrivit studiului, zonele de subducţie trag 3 miliarde de teragrame (un teragram e echivalentul a 1 miliard de kilograme) la fiecare milion de ani. Un metru cub de apă de mare cîntăreşte 1.024 de kilograme, potrivit cercetătorilor.

Cu o asemenea cantitate de apă, experții vor să afle ce se întîmplă cu apa trasă spre interiorul planetei. O parte e expulzată înapoi la suprafaţă în timpul erupţiilor vulcanice, însă nu se ştie ce se întîmplă cu restul. Apa de sub suprafaţa Pămîntului poate ajuta la dezvoltarea magmei şi poate lubrifia faliile, ceea ce creşte probabilitatea apariției cutremurelor. Din moment ce nu lipsește apa din oceane, potrivit studiului, experţii trebuie să afle cum evoluează circuitul apei din adîncuri. Mai multe studii pe această temă ar putea oferi o direcţie de cercetare amplă, mai ales în contextul încălzirii globale şi schimbărilor drastice de mediu. (Sursa: digi-world.tv)