PAŞII CE URMEAZĂ A FI ÎNTREPRINŞI PENTRU IMPLEMENTAREA ACORDULUI DE LIBER SCHIMB CU UE
După parafarea Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, Republica Moldova ar trebui, în primul rînd, să modernizeze cadrul juridic referitor la mediul de afaceri, afirmă viceministrul Economiei, Octavian Calmîc, într-un interviu pentru Radio „Europa Liberă”.
Trebuie să creăm „un mediu de afaceri prietenos”, adaugă viceministrul. Potrivit acestuia, în al doilea rînd, „trebuie să fim preocupaţi de investitorii străini, să dăm posibilităţi mai mari, să dăm o stabilitate atît economică, cît şi de toate celelalte dimensiuni care sînt aşteptate de către investitorii noştri şi, sigur, să menţinem acelaşi ritm în reformele noastre, zi de zi, pe care noi le continuăm”.
Octavian Calmîc a menţionat că „Republica Moldova trebuie să continue reformele, modernizarea economică pe care şi-a propus-o, schimbarea paradigmei de dezvoltare economică, de la consum spre investiţii şi multe alte elemente conexe acestui proces”.
Republica Moldova, spune viceministrul, este demult „într-un proces de implementare a acestui Acord, avînd în vedere că înaintea negocierilor a fost o foaie de parcurs, înaintată de Comisia Europeană pentru Republica Moldova, de a lansa aceste negocieri”.
Viceministrul Calmîc a afirmat că la 12 decembrie va fi lansată o campanie de prezentare publică a Acordului de Liber Schimb cu UE. Ulterior, pe parcursul lunii decembrie şi trimestrul I al anului 2014, vor avea loc o serie de întrevederi tematice, pe domenii ca agricultura, industria, comerţul cu servicii etc.
„Parafarea acordului este un pas important către eventuala semnare a acestuia şi punerea în aplicare ulterioară de către toate statele membre ale UE şi Republica Moldova”, sînt de părere experţii Centrului Analitic Independent Expert-Grup. Totuşi, spun ei, „precedentul Ucrainei denotă faptul că parafarea Acordului nu garantează şi semnarea acestuia. Într-adevăr, Guvernul Republicii Moldova, în perioada imediat următoare va trebui să facă faţă mai multor presiuni, atît externe, cît şi interne.
„Presiunile externe vin preponderent din partea Federaţiei Ruse prin intermediul pîrghiilor economice şi eventualului şantaj diplomatic invocînd dependenţa energetică acută a Moldovei de această ţară. Pe plan intern presiunile vin, în special, din partea opoziţiei care se declară activ împotriva semnării acestui Acord, precum şi a autorităţilor locale din raioanele unde s-au conturat pe parcursul ultimilor ani anumite tendinţe separatiste (Bălţi şi UTA Gagauz-Yeri)”, apreciază economiştii de la Expert-Grup.
Autorităţile moldovene au anunţat că după ratificare, Acordul va fi pus provizoriu în aplicare, astfel că 80 la sută din prevederile acestuia vor intra imediat în vigoare. Este vorba inclusiv de produsele industriale, perioade de tranziţie de pînă la 7-10 ani fiind stabilite pentru sectorul agricol.
Liberalizarea totală a importurilor de vinuri din Republica Moldova pe piaţa europeană ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014, pînă la intrarea în vigoare a Acordului. Parlamentul European ar putea să adopte în luna decembrie decizia privind deschiderea pieţei europene pentru vinurile din Moldova, după ce Comisia pentru Comerţ Internaţional (INTA) a adoptat cu votul a 29 deputaţi raportul referitor la liberalizarea totală şi imediată a importurilor de vin din Republica Moldova în Uniunea Europeană.
„Odată trecută de plenul PE, liberalizarea totală a importurilor de vin din Republica Moldova pe piaţa unică va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014”, a declarat eurodeputatul Iuliu Winkler.
Sursa: Moldpres