OSTATICI AI AUTORITĂŢILOR LOCALE

Locatarii unui bloc locativ din Străşeni, asociindu-se într-o asociaţie de coproprietari în condominiu, se luptă în instanţă cu aleşii locali pentru curtea casei lor. Consiliul orăşenesc a împărţit terenul în trei loturi şi intenţionează să le vîndă iar sub ferestrele oamenilor să apară crîşme, magazine comerciale, oficii în timp ce Planul Urbanistic al oraşului prevede acest teren ca ”zonă verde”.

Blocul de locuinţe nr.9 de pe str. S. Lazo din Străşeni se află chiar în centrul oraşului, fapt ce i-a motivat pe aleşii locali să ia decizii pripite şi tendenţioase care contravin multor legi şi acte normative. Dorinţa de ”a face cuiva un bine” o aveau mai mulţi consilieri, cu atît mai mult că acel cineva nu era cineva ”de rînd”, dar însuşi preşedintele judecătoriei din Străşeni dl Mihail Gavriliţă. Fiica lui, Grosu Mihaela, şi ea fără 5 minute judecător, şi-a dorit să-şi construiască, exact în locul terenului de joacă pentru copii, o crîşmă şi o consultaţie juridică. La o altă parte de teren pretinde şefa Biroului de evidenţă şi documentare a populaţiei din Străşeni Emilia Trofimov, care se vede stăpînă a unei clădiri pentru a o da în arendă Companiei ”Orange”. Nu mai mic este şi interesul primarului Valentina Casian asupra acestui teren. Anume primăriţa şi-a depus tot efortul ca să obţină Consiliul de partea ei în toate acţiunile asupra terenului în cauză, expunîndu-l la încălcări grave de lege şi pe acesta.

Mai mult de 45 ani locatarii casei îngrijesc acest teren, au construit o fîntînă, un teren de joacă pentru copii, au amenajat un teren de sport, un stativ pentru uscatul hainelor (casa nu are balcoane), un loc de odihnă pentru adulţi, au sădit copaci şi plante decorative multianuale”. Dar nici legea, nici lucrurile numite nu au fost un obstacol pentru a înstrăina acest teren. Chiar şi atunci cînd la primărie se aflau cererile Asociaţiei de a delimita hotarul teritoriului condominiului şi a transmite blocul de locuit şi terenul în proprietate comună în diviziune proprietarilor asociaţiei, după cum prevede art.8 şi 9 ale Legii Condominiului în fondul locativ, aleşii locali au transmis în proprietate privată doar blocul de locuinţe. La iniţiativa primăriţei, Valentina Casian, acest teren a fost împărţit în trei părţi şi înregistrat la OTC ”Cadastru” fil.Străşeni cu trei coduri cadastrale. Prin decizia Consiliului orăşenesc nr.6/12 din 16 septembrie 2013 aceste trei terenuri au fost transmise în proprietatea U.A.T, ca teren public, inclusiv şi terenul de sub blocul de locuinţe!

Mai bine de doi ani au bătut multe drumuri locatarii blocului, cu cereri şi audienţe la primar, cu aşteptări şi dezamăgiri, dar cînd aleşii locali au hotărît să vîndă unul din cele trei terenuri, oamenii au mers în instanţă. Atacarea în judecată a fost dificilă pentru ACC nr.55/258, deoarece era clar pentru noi că nu avem ”sorţi de izbîndă” acolo unde şeful instanţei are interes direct. Dar, conştienţi de faptul că nu există o altă cale legală, locatarii cu toleranţă au suportat şi acest act de înjosire al instanţei de judecată. Desigur, aşteptările locatarilor s-au adeverit: instanţa de judecată a raionului Străşeni le-a respins cererile. Mare le-a fost însă mirarea locatarilor, cînd au aflat că unul din motive de respingere a cererii lor este că ei nu s-au adresat către autoritatea administraţiei publice locale cel puţin cu o cerere de solicitare a terenului. Şi aceasta a fost motivat de către judecător în timpul cînd în dosar are 2 cereri prealabile ale Asociaţiei către primărie prin care se solicită terenul. De asemenea, judecătorului i-au fost prezentate şi cele două cereri din aprilie 2011, conform cărora a fost transmisă casa, deşi în cereri se solicita şi terenul. Este ceva ieşit din comun, dar asta este realitatea noastră!

S-au ”sleit de puteri” locatarii casei, căutînd peste tot dreptate. A mai rămas să o caute ”la fundul mării”, pentru că nicăieri nu sînt auziţi. Cine o va asculta pe acea biată femeie cu opt copii, pentru care terenul de joacă este o ”binecuvîntare” de la Dumnezeu?! Sau pe cine îl deranjează că se scoate la licitaţie terenul pe care se află drumul locatarilor(construit odată cu casa), care constituie unica cale de acces a oamenilor în oraş?! Nu-i deranjează pe aleşii locali nici recursul procuraturii raionului Străşeni, care este un act de protecţie a bunurilor publice, doar pe terenul expus la licitaţie se află punctele strategice de intersecţie de apeduct şi canalizare ale oraşului şi hidrantul antiincendiar al Serviciului Stării excepţionale iar Planul urbanistic prevede zonă verde pe acest teren! Consilierii au luat act de recurs, dar au menţinut în vigoare decizia lor ilegală de a expune la licitaţie acel teren cu orice preţ. Au încercat să-şi motiveze acţiunile precum că întreprinderea municipală ”Apă-Canal” permite construcţia asupra terenului, pe care se află punctul de vizită şi control al acesteia. Însă ”apucăturile năstruşnice” ale aleşilor locali nu se termină aici.

Încurajaţi de acţiunile instanţei de judecată, care a refuzat la cererea asociaţiei să aplice măsura de protecţie asupra terenului (sechestru), la iniţiativa primarului Valentina Casian, Consiliul local a alocat 30,0mii lei (bani publici!) pentru a actualiza planul urbanistic şi a proiecta un şir de gherete comerciale în faţa blocului de locuinţe cu litigiu. La 27 iunie, primarul a convocat şedinţa extraordinară, avînd pe ordinea de zi un proiect prin care locatarilor li se lăsa doar distanţa 3m în faţa casei. Atunci oamenii indignaţi s-au adresat tuturor organelor de conducere, de drept şi justiţie ale ţării. Sîntem conştienţi de faptul că nu trebuie Domnul Preşedinte al ţării să se ocupe de problema noastră, dar este strigător la cer, pentru că nimeni nu ne aude! Acum locatarii sînt în aşteptarea răspunsului de la IS ”Cadastru”, unde s-au adresat după ce li s-a refuzat (nu fără ”ajutorul” primăriei) înregistrarea blocului de locuinţe la fil OTC ”Cadastru” Străşeni.

Aceste acţiuni descrise mai sus ne demonstrează că deşi oamenii îşi pun mari speranţe în opţiunea europeană, deşi UE a alocat sume colosale pentru reforma justiţiei şi procuraturii, ”carul nu se mişcă din loc”. Demnitarii din toate domeniile continuă să-şi ”facă obraznic jocul”, soluţionînd interese meschine de clan şi protecţionism, prelungind să facă lucrul ”la comandă”, ignorînd constituţia, legea şi drepturile omului. Cum s-au încălcat pînă acum legile aşa continuă şi mai departe să fie ignorate, corupţia şi protecţionismul ”înfloresc” în localităţile rurale de parcă legile Republicii Moldova asupra lor nu se răsfrîng. Nu-i deranjează nici faptul că în republică este în plină desfăşurare reforma justiţiei, lupta cu corupţia şi protecţionismul. Aceşti funcţionari care încalcă legile nu vor să ştie de nimic. Ei îşi fac ”treburile” mîrşave aşa cum sînt deprinşi de ani de zile. Cît efort nu ar depune UE pentru schimbarea situaţiei - nu se va încununa cu succes în lipsa voinţei şi cumsecădeniei funcţionarilor noştri, mai ales a celora care iau decizii asupra vieţii oamenilor! Doar jurnaliştii, primesc toată povara nedreptăţilor societăţii şi încearcă să aducă lumină asupra lucrurilor. Azi redacţiile ziarelor sînt inundate de plîngerile oamenilor, care, disperaţi caută dreptatea nu în instanţa de judecată, dar la instituţiile mass-media. Dar nu întotdeauna sînt şi ei auziţi, ceia ce încă odată ne demonstrează că nu există ”ac pentru cojocul lor”.

Claudia PLETEA

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31