ORTODOCSII DE STIL VECHI SARBATORESC BOBOTEAZA

Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc astăzi Boboteaza. Boboteaza face parte din suita celor 12 sărbători creştine importante şi reaminteşte despre botezul lui Iisus Hristos, în apa Iordanului, la vîrsta de 30 de ani, înainte să păşească în viaţa publică. De aceea Biserica mai numeşte Boboteaza şi "Arătarea Domnului", "Dumnezeiasca Arătare" sau "Epifania".

Ajunul Bobotezei a fost zi de post negru, la fel ca Ajunul Crăciunului sau Vinerea Mare dinaintea Paştilor. Tot în Ajunul Bobotezei preoţii au mers pe la casele credincioşilor, pentru a le aduce, prin stropirea cu apă sfinţită, binecuvîntarea Sfintei Treimi.

Credincioşii şi preoţii consideră ca agheasma de la Bobotează are putere miraculoasă, pentru că a fost sfinţită printr-o îndoită chemare a Sfîntului Duh, iar sfinţirea are loc chiar în ziua în care Iisus Hristos s-a botezat în apele Iordanului. În popor se crede că apa sfinţită la biserică în această zi nu se strică niciodată şi vindecă boli.

De Bobotează se sfinţesc toate apele. În unele localităţi preotul se duce la o apă în care aruncă o cruce. Mai mulţi bărbaţi se aruncă în apă ca să o aducă înapoi, iar cel care va scoate crucea din apă va avea noroc tot anul.

În noaptea de Bobotează tinerele fete îşi visează ursitul. Ele îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi pun busuioc sub pernă. Cele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează se vor mărita în acel an, spun bătrînii. Tot pentru a afla cine este ursitul, tînăra care vrea să-şi afle destinul pregăteşte o turtă din făină sărată şi din apă. Tînărul care îi aduce în vis o cană cu apă este ursitul ei.

Tradiţia spune că dacă plouă în ziua de Bobotează, iarna va fi una lungă, iar dacă este frumos afară, se spune că vom avea parte de o vară frumoasă. Dacă bate crivăţul, roadele vor fi bogate, iar dacă pomii sînt îmbrăcaţi în promoroacă, va fi un an cu belşug. De Bobotează nu se spală rufele. Şi tot în această zi sînt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut. Potrivit tradiţiei, de Bobotează se consumă grîu fiert cu miere, iar după apusul soarelui se poate mînca şi piftie.

Sursa: Moldpres