Ordinul de sterilizare a barbatilor a fost retras intr-un stat din India

Există un ordin emis pe 11 Februarie prin care angajații în domeniul sănătății din Madhya Pradesh, stat în India centrală, să convingă cel puțin un bărbat să opteze pentru vasectomie, scrie The Guardian. Cu toate acestea, dispoziția a fost retrasă, după ce măsura a stîrnit un val de critici, potrivit mediafax. În prezent, dacă ar fi aplicat ordinul, angajații din sănătate riscă să își piardă slujbele. Ordinul fusese emis pe 11 Februarie și prevedea că angajații din sănătate au termen pînă la încheierea anului financiar în curs să încurajeze sterilizarea.

Răspunsul a venit prompt prin faptul că nici un bărbat din stat nu a optat pentru vasectomie, ca formă de planning familial. Astfel, povara contracepției este lăsată femeilor din cauza miturilor că vasectomia ar afecta funcțiile sexuale și virilitatea bărbatului. Mulți bărbați cred că este echivalentul castrării. Partidul Congresul Național Indian, care este la putere în Madhya Pradesh, a fost nevoit să retragă ordinul după ce liderii formațiunii politice rivale Bharatiya Janata au criticat măsura.

„Este inacceptabil ca angajații să fie hărțuiți astfel. Este foarte supărător”, a afirmat Rajneesh Agarwal, purtătorul de cuvînt al Bharatiya Janata. Agarwall l-a făcut de rîs pe prim-ministrul din Madhya Pradesh, Kamal Nath, invocînd stare de urgența din 1975, atunci cînd libertățile civile au fost suspendate, pe vreme fostului premier Indira Gandhi, atunci cînd fiul ei a lansat o campanie înfiorătoare pentru sterilizare. Satele erau încercuite de autorități iar bărbații erau efectiv tîrîți pînă la dube pentru sterilizare forțată. Peste șase milioane de bărbați au fost sterilizați într-un singur an, iar 2.000 au murit din cauza complicațiilor.

În ultimii cinci ani, doar 3.397 de vasectomii au fost finalizate în Madhya Pradesh, în comparație cu cele 334.000 de femei care au fost sterilizate, chiar dacă metoda aplicată pe bărbați este mai sigură și mai ușor de efectuat. Guvernul central consideră că schemele de planning familial trebuie să includă convingerea bărbaților să fie responsabili în procreere și să nu lase doar femeile să aibă grijă să nu rămînă gravide.

Chaitali Verma, o activistă pentru drepturile femeilor care lucrează în mahalalele din Delhi, a spus că majoritatea bărbaților invocă stigmatul vasectomiei pentru a scăpa basma curată. „Toată lumea este de acord că bărbații indieni trebuie să înceapă să își asume responsabilitatea contracepției, însă constrîngerea nu este soluția. E o problemă sensibilă care necesită o abordare fină”, a explicat Verma.