OMS trage un semnal de alarmă: Rujeola se răspîndește în mod alert în Europa

Numărul cazurilor de rujeolă a crescut de peste 30 de ori în Europa în ultimul an, ajungînd la peste 30.000 de cazuri în Ianuarie-Octombrie 2023. Această creștere este îngrijorătoare, mai ales că se observă o accelerare a tendinței în ultimele luni.

Multe dintre cazurile de rujeolă sunt deosebit de grave, fiind raportate aproape 21.000 de internări în spital și 5 decese. Cazurile afectează toate grupele de vîrstă, dar 2 din 5 implică copii cu vîrste cuprinse între 1 și 4 ani și 1 din 5 adulți cu vîrste de 20 de ani și peste, notează Le Figaro, potrivit mediafax.

Această recrudescență a rujeolei, spune OMS, este în mare parte imputabilă scăderii acoperirii vaccinale în Europa în ultimii doi ani. Pandemia Covid-19 a jucat un rol important în această situație, pe lîngă neîncrederea tot mai mare în vaccinuri.

Vaccinarea este singura modalitate de a preveni rujeola, o boală foarte contagioasă care poate duce la complicații grave, inclusiv la deces.

OMS face apel la toate țările europene să intensifice campaniile de vaccinare pentru a opri răspîndirea acestei boli.

Nu este pentru prima dată cînd rujeola ocupă prima pagină a ziarelor din Europa: în 2018, 41.000 de persoane au contractat boala, iar 37 au murit. Epidemia a fost ținută sub control de pandemia Covid-19 (măsuri de izolare, măsuri de barieră, restricții de călătorie etc.), dar pare că va lua din nou amploare.

Potrivit OMS, acoperirea vaccinală cu două doze în regiunea europeană a scăzut de la 92% la 91% între 2019 și 2022, iar peste 1,8 milioane de copii nu au fost vaccinați.

„Vaccinarea este singura modalitate de a-i proteja pe copii împotriva acestei boli potențial periculoase", a declarat Dr. Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, într-un comunicat. Este esențial ca toate țările să fie pregătite să detecteze și să reacționeze din timp la focarele de rujeolă.

În 1980, înainte de introducerea pe scară largă a vaccinării, numărul anual de decese cauzate de rujeolă la nivel mondial era estimat la 2,6 milioane, potrivit Vaccination info service.