OMS recomanda ca persoanelor cu un risc ridicat sa li se ofere o a doua doza de rapel anti-COVID

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca persoanelor cu un risc ridicat de expunere la virusul SARS-CoV-2 să li se ofere o a doua doză de rapel, în scopul întăririi imunităţii, informează AFP, potrivit agerpres

Comitetul de experţi al OMS în materie de politică vaccinală (SAGE) a declarat că după o primă vaccinare, care a constat în general din două doze, şi o primă doză de rapel deja recomandată, grupuri specifice de persoane ar trebui să primească o doză suplimentară.

”Avem la bază observaţiile în ceea ce priveşte slăbirea imunităţii, în special în contextul Omicron”, le-a declarat jurnaliştilor Joachim Hornbach, consilier sanitar principal al OMS, cu prilejul unei conferinţe de presă virtuală.

OMS a recomandat deja ca toţi adulţii să primească o doză de rapel după patru pînă la şase luni după o primă serie de vaccinări, alcătuită de asemenea din două doze.

Alejandro Cravioto a subliniat însă că recomandarea de a efectua un al doilea rapel după alte patru pînă la şase luni nu vizează decît ”populaţia cea mai expusă”.

Nu ”constituie o recomandare generală pentru vaccinarea tuturor adulţilor după primul rapel”, a precizat el.

SAGE a estimat că al doilea rapel ar trebui propus persoanelor vîrstnice, celor imuno-deprimate, femeilor însărcinate, precum şi persoanelor care prezintă patologii precum diabet, hipertensiune şi boli cardiace, pulmonare şi renale.

Personalul de toate vîrstele din domeniul sanitar ar trebui, de asemenea, să primească doza suplimentară, a declarat Cravioto, insistînd asupra necesităţii de a ”ne proteja sistemele sanitare”.

Pentru moment, aceste recomandări referitoare la rapel vizează vaccinurile disponibile şi dezvoltate pentru a combate tulpina iniţială a SARS-CoV-2.

OMS a declarat că va evalua noile vaccinuri realizate de laboratoare precum Moderna şi Pfizer şi care ţintesc noile variante Omicron.