OMS estimeaza la 7 milioane de dolari suma necesara pentru un ”raspuns complet” la criza umanitara din teritoriile palestiniene
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a estimat, Joi, la 7 milioane de dolari suma necesară în următoarele şase luni pentru un „răspuns complet” la criza umanitară din Cisiordania ocupată şi din Fîşia Gaza, informează AFP. OMS a cerut totodată o „pauză umanitară” în bombardamentele israeliene, pentru a permite accesul ajutorului în Gaza, potrivit Reuters. Cele 7 milioane de dolari ar urma să finanţeze în special trimiterea de provizii medicale esenţiale în teritoriile palestiniene, precizează Biroul OMS pentru Mediterana de Est într-un „apel de urgenţă” lansat Joi. Potrivit OMS, în teritoriile palestiniene trebuie trimise atît materiale necesare chirurgiei traumatologice, cît şi luptei împotriva epidemiei de COVID-19.
Organizaţia recomandă, de asemenea, instruirea personalului medical pentru gestionarea numărului mare de răniţi, asistenţă pentru sectorul sănătăţii mintale şi trimiterea de personal de specialitate.
Apelul OMS survine în contextul în care după aproape două săptămîni de violenţe între forţele israeliene şi militanţi palestinieni cel puţin 240 de oameni şi-au pierdut viaţa, în mare majoritate palestinieni, şi cîteva mii au fost răniţi. Armata israeliană bombardează enclava palestiniană Gaza, aflată sub controlul mişcării radicale Hamas, în răspuns la tiruri de rachetă ale acesteia din urmă, dar au loc şi ciocniri în Cisiordania ocupată, între tineri palestinieni şi forţe israeliene, aminteşte AFP.
OMS a mai notat în apelul său de Joi că 42 de membri ai personalului medical au fost răniţi şi 24 de spitale sau centre medicale au fost avariate. În oraşul Gaza, singurul laborator unde se fac teste de depistare a noului coronavirus a fost lovit într-un raid israelian.
Ministerul palestinian al Sănătăţii a denunţat faptul că raidurile nu permit echipelor sale să continue eforturile de depistare a contaminărilor şi campania de vaccinare. Înainte de escaladarea militară, autorităţile din Gaza efectuau circa 1.600 de teste pe zi, cu o rată de pozitivare din cele mai ridicate din lume, de 28%, iar spitalele erau deja depăşite.
OMS a cerut, totodată, Joi, o „pauză umanitară” în bombardamentele israeliene, pentru a permite accesul ajutorului în Gaza, a consemnat Reuters.
Directorul OMS pentru Cisiordania şi Gaza, Rik Peeperkorn, a subliniat, într-o conferinţă de presă, că, pînă la încheierea unui armistiţiu, „toate părţile implicate în conflict trebuie să accepte o pauză umanitară pentru a permite accesul în şi din Gaza”, în timp ce directorul regional al OMS pentru Mediterana de Est, Ahmed Al-Mandari, a atenţionat că închiderea punctelor de intrare şi ieşire pentru pacienţi şi echipele umanitare, precum şi restricţiile drastice impuse livrărilor de echipamente medicale „exacerbează criza de sănătate publică”.