OLIMPIADA-2014
Progrese şi regrese pentru locuitorii oraşului Soci
Olimpiada de la Soci le-a schimbat viaţa! Nu este vorba despre sportivi, ci despre oamenii care locuiesc în capitala olimpică din acest an. Unii dintre localnici zic că au fost afectaţi de transformările care au avut loc în ultimul an în regiunea din sudul Rusiei, cel mai mult fiind deranjaţi de preţurile mari la mîncare.
Startul Jocurilor Olimpice de iarnă i-a făcut pe locuitorii oraşului Soci să răsufle uşurat. Şantierele nu mai există, iar toată infrastructura a fost pusă la punct. În schimb, locuitorii periferiilor spun că viaţa lor s-a schimbat considerabil în ultimele luni. Cel mai mult au fost afectaţi localnicii din Krasnaia Poliana, care a fost transformată în staţiune montană.
"Mai demult lumea întreţinea găini, porci, vaci. Duceam o viaţă adevărată de sat. Acum, din cauza Olimpiadei, acest lucru a dispărut şi ne este foarte greu să ne adaptăm" a declarat un cetăţean rus.
Alţi locuitori spun că viaţa lor a fost influenţată de creşterea preţurilor. Pe timpul Olimpiadei, mîncarea în unele restaurante şi magazine din Soci a devenit de două ori mai scumpă. "Sper că se va schimba situaţia. Preţurile sînt foarte mari. Cred că este în interesul oficialilor să mai scadă preţurile. Doar aşa poţi atrage mai mulţi oameni să vină aici", a menţionat o femeie.
Autorităţile din Rusia au anunţat de mai multe ori că Jocurile Olimpice vor avea un impact puternic asupra regiunii, iar infrastructura creată va asigura creşterea economică pe termen lung.
Canada domină în proba schiuri freestyle la Soci
Cea de-a treia competiţie la schiuri freestyle a fost cîştigată din nou de o sportivă canadiană. Mai mult ca atît, ca şi în celelalte două discipline, pe podium a mai urcat o reprezentantă a Canadei, la Jocurile Olimpice de la Soci.
Dara Howell, în vîrstă de doar 19 ani, s-a impus în proba slopestyle după ce a acumulat 94,2 puncte. Sportiva nu a lăsat nicio şansă adversarilor săi, după ce medaliata cu argint, Devin Logan, din SUA, a acumulat cu aproape zece puncte mai puţin. Podiumul probei a fost completat de o altă reprezentantă a Canadei, Kim Lamarre.
Astfel, toate cele trei probe de schi freestyle desfăşurate pînă acum la Olimpiada de la Soci au fost cîştigate de sportive din Canada. Mai mult ca atît, la toate trei competiţii pe podium a mai urcat cîte un canadian, ceea ce a adus şase medalii pentru această ţară într-un singur gen de sport.
Istoria s-a scris şi în proba schi fond, la care a participat moldoveanul Victor Pînzaru. Norvegia a adunat două medalii de aur într-un interval de doar cîteva minute la Jocurile Olimpice de la Soci. Mai întîi Maiken Caspersen Falla a ajuns prima la finişul cursei feminine de sprint, iar apoi Ola Vigen Hattestad s-a impus în cursa similară la masculin.
În proba biatlon urmărire, Daria Domraciova a cucerit prima medalie de aur pentru Belarus, iar Lee Sang-hwa, din Coreea de Sud a întrerupt hegemonia olandezilor de la patinaj viteză după ce a cîştigat aurul la 500 metri feminin.
Hoefl-Riesch, Bilodeau şi Fourcade au cîştigat aurul
Maria Hoefl-Riesch a cîştigat cea mai spectaculoasă competiţie de schi alpin - Super Combinată. După acest succes, schioarea germană, în vîrstă de 29 de ani, a anunţat că ar putea să se retragă din sportul de performanţă. Campionii s-au decis şi în probele masculine de biatlon urmărire şi schi extrem freestyle.
Schioarea din Germania a înregistrat un timp total de două minute şi 34,6 secunde. Nicole Hosp, din Austria a cîştigat argintul, iar Julia Mancuso, din SUA, care a terminat pe locul doi la Vancouver, a completat podiumul probei la Soci.
"Cu siguranţă este ultima mea Olimpiadă. Din această cauză prima cursă a fost cea mai importantă. Dacă nu cîştigam o medalie astăzi, avea să fie mult mai greu la celelalte probe. Sînt foarte fericită", a declarat Maria Hoefl-Riesch.
În aceeaşi zi a avut loc finala la schi extrem freestyle în proba Moguls. Campion a devenit Alexandre Bilodeau, din Canada. Argintul i-a revenit unui alt canadian, Mikael Kingsbury, iar bronzul l-a cîştigat rusul Alexandr Smîşliaev.
La Soci s-au decis şi premianţii la biatlon urmărire masculin, probă în care s-a impus francezul Martin Fourcade. Ondrej Moravec, din Cehia, a cîştigat argintul, iar un alt francez, Jean-Guillaume Beatrix a obţinut medalia de bronz.
Rusia se vrea campioană la hochei
Dacă la alte probe nu strălucesc aşa cum şi-au dorit, ruşii sînt convinşi că vor lupta pentru aur la turneul masculin de hochei. Ovecikin şi colegii săi au făcut ultimele declaraţii înaintea debutului la Soci şi au anunţat obiectivele: medalia de aur şi cel puţin o victorie în faţa americanilor.
Naţioana de hochei a Rusiei va încerca să obţină prima medalie de aur la Olimpiadă cu cel mai puternic lot posibil. Din echipă nu lipsesc vedetele Alexandr Ovecikin, Evgheni Malkin sau Ilia Kovalciuk.
"Sper să ajungem în finală. Acesta este obiectivul nostru, să jucăm finala şi să luptăm pentru aur. Să vedem cum va fi", a spus Ovecikin.
Ruşii susţin că principalul adversar pentru ei va fi naţionala Statelor Unite, cu care Ovecikin şi compania vor juca în faza grupelor.
"Meciul cu americanii va fi un adevărat test pentru noi. Cunoaştem cît de puternică este naţionala SUA. Dar, dacă ne păstrăm dispoziţia bună, avem şanse mari să-i învingem", a declarat Malkin.
16 hocheişti din naţionala antrenată de Zinetula Bilialetdinov joacă peste ocean, în NHL, şi doar nouă evoluează în campionatul Rusiei. Gazdele Jocurilor Olimpice vor debuta în turneul de hochei pe 13 februarie, cu Slovenia, iar primul meci cu americanii va avea loc pe 15 februarie. Campioana la hochei masculin va fi desemnată în ultima zi a Olimpiadei, pe 23 februarie, cînd este programată finala.
Sportivii indieni vor putea concura sub drapelul naţional la JO
Sportivii indieni vor putea concura sub drapelul naţional la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci. Comitetul Internaţional Olimpic a reintegrat India cu efect imediat, după ce Comitetul din India fusese suspendat la sfîrşitul anului 2012, ca urmare a intervenţiei guvernului în problemele sportive.
Sportivii indieni au concurat pînă acum la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci sub steagul olimpic, din cauza suspendării Comitetului Olimpic Indian, cauzată de interferenţe guvernamentale în treburile forului naţional. Comitetul Internaţional Olimpic a ridicat suspendarea dictată împotriva Comitetului Olimpic Indian.
"Sînt foarte fericit să aflu că în sfîrşit Comitetul Internaţional Olimpic a decis să ridice suspendarea Comitetului Olimpic din India. Acum putem participa sub steagul Indiei la toate competiţiile sportive" a declarat vicepreşedinte Comitetul Olimpic din India, Tarlochan Singh.
CIO a suspendat Comitetul Olimpic Indian la 5 decembrie 2012. Comitetul Internaţional Olimpic a aşteptat ca indienii să pună în aplicare noile reguli şi să organizeze alegeri transparente pentru conducerea comitetului. Alegerile au avut loc marţi şi CIO, care a avut observatori la faţa locului, a decis că s-au respectat regulile.
India are trei sportivi la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci: Nadeem Iqbal, la proba schi fond, Shiva Keshavan, la proba de sanie, şi Himanshu Thakur, la schi alpin.
Indienii au defilat la ceremonia de deschidere sub steagul olimpic, ca sportivi independenţi.
Şi-a ipotecat casa pentru a participa la Olimpiadă
Şi-a ipotecat casa pentru a putea participa la Olimpiada de la Soci. Nefiind susţinut financiar de stat, patinatorul Michael Christian Martinez, singurul reprezentant al statului Filipine la Jocurile Olimpice, a fost nevoit să-şi ipotecheze locuinţa pentru a-şi realiza visul.
Michael Christian Martinez a decis să-şi ipotecheze locuinţa după ce preşedintele ţării, Beningno Aquino, nu a răspuns numeroaselor solicitări prin care părinţii sportivului cereau ajutor financiar pentru ca el să-şi poată reprezenta ţara la Jocurile Olimpice.
Astfel, Michael a devenit primul sportiv din Asia de Sud-Est care a participat la proba de patinaj artistic la Jocurile Olimpice de iarnă. Totodată, Michael este primul sportiv care-şi reprezintă ţara, după 22 de ani de absenţă a Filipinelor de la aceasta competiţie. Martinez a început să patineze de la vîrsta de opt ani, într-un patinoar dintr-un centrul comercial din Manila.
Filipinezul nu este primul sportiv care a ajuns la Olimpiadă din banii proprii. Schioarea din Canada, Larisa Yurkiw a ajuns să participe la competiţia de la Soci după ce a apelat la sponsori. Din donaţii şi sponsorizări, aceasta a adunat 100 mii de dolari şi a ajuns în Rusia.
Şi reprezentanţii Moldovei au fost nevoiţi să scoată bani din buzunarul propriu pentru a avea o evoluţie bună la Soci. Austriacul naturalizat, Georg Lindner este singurul sportiv din lotul olimpic al Moldovei care s-a pregătit de Jocurile de la Soci din bani proprii.
Togo este reprezentat de două sportive naturalizate
Chiar dacă participă pentru prima dată la o ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă, delegaţia statului Togo are obiective măreţe la Soci.
Cel mai popular sportiv din Togo este considerat fotbalistul Emmanuel Adebayor, care joacă pe post de atacant la Tottenham. Oficialii Comitetului Naţional Olimpic din Togo au îndemnat amatorii sportului să uite de numele atacantului şi să susţină cele două sportive care vor reprezenta statul african la Olimpiada de la Soci, Alessia Dipol, la schi alpin, şi Mathilde-Amivi Petitjean, la schi fond.
"Nu am venit aici la plimbare, nici în vacanţă. Am venit cu un scop bine definit, asemănător cu cel pe care l-au fixat şi alte ţări. Va fi greu, dar noi am pregătit sportivele noastre, atît fizic, cît şi psihic, cu scopul de a lupta pentru medalii", a spus vice-preşedintele Comitetul Olimpic din Togo, Kelani Bayor.
Aceasta este prima participare a micului stat african la Jocurile Olimpice de iarnă. Togo a decis să facă acest pas după ce a reuşit naturalizarea italiencei Dipol. A doua sportivă, Petitjean, a cărei mamă s-a născut în Togo, a locuit toată viaţa în Franţa. Comitetul Olimpic togolez a dat de ea pe o reţea de socializare şi a inclus-o în lot pe ultima sută de metri.
Alte două ţări africane prezente la Olimpiada de la Soci sînt Maroc şi Zimbabwe.
Pînzaru nu a reuşit să treacă de calificări în competiţia de schi fond sprint
Victor Pînzaru şi-a încheiat evoluţia la Jocurile Olimpice de la Soci, chiar în ziua în care a împlinit 22 de ani. Sportivul moldovean nu a reuşit să treacă de calificări în competiţia de schi fond sprint.
Pînzaru s-a clasat în calificările probei de sprint pe locul 77 din 86 de participanţi. Pînzaru a fost cronometrat cu patru minute şi patru secunde, la 36,56 secunde faţă de primul clasat şi la 32,97 secunde în spatele ultimului sportiv calificat în faza următoare.
Iniţial, Pînzaru trebuia să participe la schi fond în proba clasică, însă, pînă la urmă, a ales să evolueze la sprint. La Olimpiada de la Soci au mai rămas să evolueze încă doi sportivi. Alexandra Camenşcic va concura pe 13 februarie la schi fond, iar austriacul naturalizat, Georg Lindner va evolua pe 16 februarie la schi alpin, proba slalom gigant.
Sursa: publika.md