OLIMPIADA-2014

Preşedintele CIO critică liderii statelor care boicotează Jocurile Olimpice

Thomas Bach îi acuză pe liderii statelor care au refuzat să vină la Olimpiada de la Soci. Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic a declarat că aceştia fac un gest demonstrativ, doar pentru a atrage atenţia presei.

Preşedintele CIO, Thomas Bach a declarat că liderii mai multor state care au criticat dur organizarea Jocurile Olimpice de iarnă ar trebui să vadă personal toate condiţiile de la Soci, după care să-şi expună părerea. "Veniţi şi vedeţi şi apoi veţi judeca. Nu trebuie să faceţi concluzii fără a vedea personal cum e aici. Veniţi şi vedeţi ce se întîmplă. Vorbiţi cu sportivii şi apoi veţi şti că aici se desfăşoară o Olimpiadă extraordinară pentru toţi" a declarat Thomas Bach. Bach a făcut aceste declaraţii după ce a vizitat la Soci un loc special amenajat de joacă pentru copiii cu dizabilităţi. Înainte de Jocurile Olimpice, legislaţia anti-gay din Rusia a fost larg criticată pe plan internaţional.

Ca urmare, preşedintele Franţei, Francois Hollande, prim-ministrul britanic, David Cameron, dar şi preşedintele SUA, Barack Obama, nu au participat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.

Înainte de startul Olimpiadei, jurnaliştii care au ajuns la Soci s-au plîns pe condiţiile dezastruoase din hoteluri. Aceştia au publicat materiale în care scriau că în majoritatea hotelurilor lipseşte cîte ceva, iar unele nu au fost construite pînă la urmă.

Criză de spectatori

Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Soci au găsit o modalitate ingenioasă de a completa tribunele goale din timpul competiţiilor. Din cauza că s-au vîndut foarte puţine bilete, locurile libere din tribune sînt completate... de voluntari. Acest fapt a fost confirmat chiar de organizatori, care asigură prezenţa maximă în tribune cu ajutorul celor peste 25 de mii de voluntari. "Depinde de eveniment. Dacă vedem că nu s-au cumpărat bilete şi multe locuri rămîn libere, invităm voluntarii ca să completeze tribunele", a declarat Aleksandra Kosterina, membru al Comitetului Organizatoric Soci 2014. Pînă acum, singurul eveniment care s-a desfăşurat cu casele închise a fost ultima manşă a competiţiei masculine de sanie, la care a participat şi reprezentantul Moldovei, Bogdan Macovei. O altă problemă invocată de organizatori a fost faptul că majoritatea spectatorilor ajung la evenimente în ultimul moment, ceea ce crează disconfort sportivilor.

Liga Nord-Americană de hochei a luat o pauză

Liga Nord-Americană de hochei a luat pauză pînă la sfîrşitul Jocurilor Olimpice de iarnă. În ultima etapă înainte de vacanţă, Washington Capitals a învins New Jersey Devils cu 3-1, în timp ce Toronto Maple Leafs s-a impus în faţa formaţiei Vancouver Canucks. După această etapă, Liga Nord-Americană de hochei a intrat în pauză. Asta deoarece majoritatea jucătorilor s-au alăturat echipelor naţionale care participă la Olimpiada de la Soci.

O schioare norvegiană este la un pas de a pierde medalia

Schioarea norvegiană Marit Bjorgen este la un pas de a pierde medalia de aur cîştigată la Soci. CIO a anunţat că ar putea retrage titlul olimpic cîştigat de sportivă la proba de schi fond schiatlon. De vină este un magazin online din Norvegia, care a folosit numele sportivei în scopuri comerciale. Regulamentul Comitetului Olimpic interzice participarea sportivilor în campanii publicitare în perioada Olimpiadelor. Oficialii CIO au anunţat că vor anula toate rezultatele obţinute de Bjorgen dacă site-ul norvegian nu va renunţa la concursul comercial cu folosirea numelui sportivei. Odată cu cîştigarea medaliei la Soci, Marit Bjorgen, în vîrstă de 33 de ani, a devenit şi cea mai de succes sportivă olimpică din istoria Norvegiei.

Reprezentantul Moldovei, nemulţumit de echipament

Moldoveanul Bogdan Macovei a făcut primele declaraţii după evoluţia sa la Olimpiada de la Soci, unde s-a clasat pe locul 36 în proba de sanie. "Calitatea echipamentului a făcut diferenţa" - a declarat Macovei, care nu renunţă şi vrea să reprezinte Moldova şi la următoare ediţie a Jocurilor Olimpice.

Bogdan Macovei a declarat că rezultatul său a fost influenţat şi de calitatea saniei cu care a participat la Olimpiada de la Soci. "Evoluţia nu a fost pe aşteptările tuturor. Unii au greşit enorm, eu am mers cît de cît bine şi a fost o diferenţă de două secunde. Doar din cauza echipamentului", a spus sportivul.

Olimpiada de la Soci a fost a treia din cariera lui Bogdan Macovei. La vîrstă de 31 de ani, el speră să mai prindă o ediţie a Jocurilor Olimpice: „Pe viitor, sperăm să aducem o echipă mai puternică. Sper să avem o echipă completă pentru ştafetă. Băiat simplu, fată simplu şi dublu. Şi atunci poate vom reuşi să scoatem rezultate mai bune pentru Moldova".

Cel mai bun rezultat la Jocurile Olimpice, Macovei l-a obţinut în 2006, la Torino, unde s-a clasat pe locul 30. La Olimpiada de la Vancouver, românul naturalizat a înregistrat cel mai bun timp din carieră şi a terminat competiţia de sanie pe poziţia a 33-a.

Sportivii moldoveni de la Soci poartă fulare cu un drapel al cărui culori sînt inversate

După ce presa a descris cu lux de amănunte gafele organizatorilor olimpiadei de la Soci, a venit şi rîndul delegaţiei Moldovei să ajungă în atenţia jurnaliştilor. Sportivii care ne reprezintă ţara la Soci poartă echipament pe care simbolurile ţării sînt redate greşit.

Sportivii noştri poartă fulare cu un drapel al cărui culori sînt inversate. Astfel, benzile verticale nu sînt în ordinea corectă, adică albastru, galben şi roşu, ci exact invers.

Mai mult, acvila de pe stemă îşi îndreaptă privirea spre culoarea roşie a tricolorului, nu spre cea albastră, cum ar trebui să fie. Contactaţi de Publika TV, reprezentanţii Comitetului Naţional Olimpic au refuzat să discute despre acest subiect. Costul unui set de echipament pentru lotul olimpic se ridică pînă la o mie de euro şi a fost confecţionat de o companie olandeză.

Startul celei de-a 22 ediţii a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci a fost dat pe 7 februarie. Ceremonia de deschidere a debutat cu un spectatcol grandios. În cadrul show-ului au fost prezentate varietatea geografică şi evenimentele memorabile din istoria Rusiei. Una dintre secvenţe a redat balul descris în romanul "Război şi Pace", de Lev Tolstoi, pe muzica lui Eugen Doga.

Sursa: publika.md

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40