Oameni de geniu rari. Grigori Perelman

Grigori Iakovlevici Perelman a fost născut pe data de 13 Iunie 1966 și este un matematician rus cu origini evreiești. Este cunoscut pentru contribuțiile sale la geometria riemanniană și pentru faptul că a rezolvat conjectura Poincaré.

(Conjectura lui Poincaré sau/și ipoteza lui Poincaré, prima dată enunțată de matematicianul francez Henri Poincaré în 1904, afirmă că dacă într-un spațiu tridimensional închis și nemărginit, cufundat într-un spațiu 4-dimensional, toate "cercurile" bidimensionale pot fi micșorate topografic pînă ce devin un punct, atunci acest spațiu tridimensional este echivalent din punct de vedere topologic/homeomorf cu o "sferă" 3-dimensională).

În 2006, Perelman a fost decorat cu Medalia Fields (cel mai important premiu internațional pentru excelență în cercetarea matematică, echivalentul Premiului Nobel, dar care se acordă doar matematicienilor), pe care însă a refuzat să o accepte. 

Pe 18 Martie 2010, a fost anunțat că el întrunește criteriile pentru a primi Clay Millennium Prize (Premiul pentru cele 7 probleme matematice ale mileniului care nu au fost rezolvate) pentru rezolvarea conjecturii Poincaré. La data de 1 Iulie 2010, el a refuzat premiul de un milion de dolari, spunînd că el consideră că aportul său la demonstrarea conjecturii Poincaré nu este mai mare decît cea a lui Richard Hamilton, care a introdus teoria Ricci Flow cu scopul de a ataca Conjectura geometrizării.

Grigori Perelman este, așadar, un geniu al matematicii, care a rezolvat una dintre cele 10 conjecturi matematice pentru care se oferă un milion de dolari. Cînd au venit la ușa lui, un apartament de 2 camere din Moscova, unde locuiește cu mama sa, ca să-i înmîneze premiul, a refuzat banii.

A declarat că este așa de fericit că a reușit să rezolve problema de matematică, încît nu vrea să forțeze mîna destinului. Apoi a refuzat toate distincțiile, spunînd că nu-l interesează această lume populată de idioți care distrug totul.

În 1996, refuzase și prestigiosul premiu al Societății Europene de Matematică.