O retea globala de comunicatii criptate folosita de organizatii criminale a fost destructurata

Autorităţile judiciare şi de Poliţie din Franţa, Olanda şi Marea Britanie au anunţat Joi destructurarea unei reţele mondiale de comunicaţii criptate, EncroChat, care era folosită aproape exclusiv de organizaţii criminale cu activităţi mergînd de la trafic de droguri şi extorcare de fonduri la spălare de bani şi răpiri, relatează Joi AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Operaţiunea comună a condus la „multiple arestări” în mai multe ţări europene şi a împiedicat comiterea a numeroase fapte penale, au explicat responsabili francezi şi olandezi prezenţi la o conferinţă de presă la Haga, sediul Eurojust, organizaţia de cooperare judiciară a statelor europene.

În cadrul anchetei desfăşurate sub egida Eurojust, sesizată anul trecut de Franţa, şi cu sprijinul Europol, în ultimele luni au fost interceptate şi descifrate în timp real „peste 100 de milioane de mesaje” transmise via EncroChat între infractori din toată lumea.

Interceptarea de mesaje a luat sfîrşit la 13 Iunie, după ce reţeaua a sesizat, conform unui mesaj de „alertă” adresat celor circa 60.000 de utilizatori, că a fost „infiltrată în mod ilegal” de „entităţi guvernamentale” şi şi-a sfătuit clienţii să se debaraseze „imediat” de telefoane.

Potrivit autorităţilor, cvasitotalitatea clienţilor EncroChat – „între 90% şi 100%” – au legături cu crima organizată. Circa 50.000 de telefoane utilizate de aceştia se aflau în circulaţie în 2020.

Folosirea acestor telefoane criptate de către indivizi avînd legături cu criminalitatea a fost detectată în Franţa în 2017, în cadrul unor operaţiuni împotriva crimei organizate desfăşurate de Institutul de cercetări penale al Jandarmeriei naţionale.

Din 2018, de ancheta în legătură cu acest subiect s-a ocupat Parchetul Jurisdicţiei interregionale specializate (Jirs) din oraşul Lille (Nord), pe al cărui teritoriu se află serverele ce asigură funcţionarea EncroChat.

Franţa nu a dat detalii asupra operaţiunilor aflate încă în desfăşurare, dar autorităţile olandeze afirmă că prin infiltrarea reţelei s-a reuşit prevenirea a „zeci de fapte criminale violente”, inclusiv răpiri, crime şi agresiuni cu arme de foc.

„Este şocant de văzut cu cîtă uşurinţă şi lipsă de orice scrupule sunt dezbătute şi planificate astfel de fapte penale grave” pe EncroChat, au subliniat autorităţile olandeze.

Doar în Olanda, ancheta a dus la arestarea a peste 100 de suspecţi, confiscarea a peste 8.000 de kilograme de cocaină şi a 1,2 tone de metamfetamină sub formă de cristale, la închiderea a 19 laboratoare de droguri sintetice şi la confiscarea a zeci de arme de foc automate şi de ceasuri de lux, a 25 de autoturisme, unele dotate cu compartimente secrete, precum şi a aproape 25 de milioane de euro cash, au mai indicat sursele citate de AFP.

Şi Marea Britanie, unde EncroChat are circa 10.000 de utilizatori, a anunţat Joi că a dat o lovitură importantă criminalităţii organizate prin spargerea reţelei EncroChat. Potrivit Agenţiei naţionale contra criminalităţii (NCA) din Regatul Unit, care colaborează din 2016 cu parteneri internaţionali pentru destructurarea acestei reţele, în Marea Britanie au fost operate 746 de arestări şi au fost confiscate 54 de milioane de lire, 77 de arme de foc şi peste două tone de droguri.

„Împreună am reuşit să punem publicul la adăpost, arestînd infractori şi capi ai crimei organizate, aşa-zişi intangibili, care s-au sustras legii ani la rînd, iar acum dispunem de dovezile necesare pentru a-i aduce în faţa Justiţiei”, a declarat directoarea pentru anchete a NCA, Nikki Holland, citată de Reuters.