O PROVOCARE LEGITIMA SI UMANA PENTRU GUVERNANTI!

Pe timp de Iarnă, de ce pensionarii vulnerabili să nu fie scutiți de plata întreținerii?

Autor: Mihai CONȚIU

După cum arătam și altădată, în Republica Moldova există pensionari care, pe lîngă pensie, primesc lunar retribuții considerabile pentru că, suplimentar, sunt angajați la Stat și încasează și alte îndemnizații care ajung, la unii, chiar și pînă la circa 120.000 de lei. Pentru ei, ”este normal”, iar asta deoarece ”bieții oameni” trebuie să plătească o căruță de bani ca să-și întrețină împovărătoarele vile imense, piscinele, saunele, plus cîte două-trei mașini ale dracului de scumpe. Este o anomalie cum numai într-un Stat extrem de sărac ca Republica Moldova se poate întîlni, nicidecum în Țările UE spre care Moldova aspiră.

Ca și în toată Europa, Iarna care vine va fi una grea pentru mulți moldoveni, dar extrem de grea pentru o anumită categorie de pensionari. Aici, în primul rînd, mă refer la acei pensionari din mediul urban a căror pensie este mai mică decît factura la încălzire. În al doilea rînd, avem de-a face cu pensionarii singuri de la țară care adună surcele sau crengi de foc toată Vara, neavînd bani să-și cumpere lemne pentru foc sau cărbune pentru Iarnă. Ce face guvernarea ”oamenilor buni” pentru acești bieți oameni? Le transmite mesaje încurajatoare și îi mai miluiește sporadic cu cîte o indemnizație nesemnificativă. Primăriile, la rîndu-le, îi ajută și ele cum pot, tot insuficient, în funcție și de ”generozitatea” Consiliilor raionale ”de partid și de Stat”.

Din pricina războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, absolut toate Țările europene, ca să ne referim doar la acestea, sunt în stare de ”excepționalitate economică”. Criza energetică, la nivel european, este, firește, rezolvabilă, însă aceasta presupune costuri participative uriașe, împovărătoare pentru populațiile defavorizate. Republica Moldova, o știm, este cel mai sărac Stat european. De bine, de rău, din considerente geo-politice strategice, această Țară nu va fi lăsată să moară de foame de către UE și SUA. A spus-o recent și Iohannes Hahn, Comisarul European pentru Buget și Administrație, la întrevederea cu președinta Maia Sandu de vineri, 30 septembrie.

Problema care se pune: Occidentul ajută masiv Republica Moldova – împrumuturi privilegiate, alocări financiare nerambursabile de sute de milioane, proiecte social-economice etc. –, dar guvernarea cum administrează toată această asistență externă enormă în beneficiul celor mai defavorizați moldoveni? Știm prea bine că sunt sute de milioane virate spre a întreține un uriaș aparat birocratic de Stat inutil și păgubos pentru o administrare onestă și eficientă a Țării, dar ”util” guvernării, în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare și prezidențiale. Aici ne referim la monstrul birocratic constituit din raioanele care gem de angajați la Stat care, practic, nu fac nimic eficient, la puzderia de Primării rurale, la agenții guvernamentale, ministere, Parlament etc. – toți ”agenți electorali bugetari” ai Guvernului care i-a angajat. Masiva ”susținere bugetară externă” spre aceste coropișnițe se îndreaptă!

Am revenit (a cîta oară?) la această scurtă ”incursiune bugetară” spre a justifica cele ce urmează. În contextul urgiei Iernii care vine, chiar crede cineva că guvernanții, ”dacă ar fi buni cu oamenii cei mai buni” – bătrînii neajutorați –, nu ar găsi resurse financiare suficiente pentru a-i scuti, timp de trei luni, de la plata încălzirii apartamentelor pe acei pensionari singuri ori în cuplu? Aici ne referim doar la cei ale căror pensii nu pot acoperi plata facturilor sau o pot achita la limită, rămînîndu-le doar sume infime, insuficiente pentru hrană, medicamente, alte necesități și celelalte facturi.

Tot în acest context, ne referim și la pensionarii de la țară, ale căror pensii mizerabile nu le permit să-și cumpere lemne de foc ori cărbuni. Oare guvernanții nu pot găsi resurse să-i asiste timp de trei luni, cît ține Iarna?

Firește că într-un astfel de proiect guvernamental, care ar trebui întocmit în regim de urgență, trebuie făcute anchete sociale de constatare într-un mod extrem de pertinent spre a fi evitate abuzurile, ”erorile din greșeală” ori omisiunile pe criterii politice. Aceasta, într-adevăr, ar fi o provocare legitimă și umană pentru guvernanți! Sunt sumedenii de investiții guvernamentale în tot felul de prostii neurgente. Se cheltuiesc, anual, milioane din granturi pentru tot felul de mese rotunde, conferințe, gargariseli și alte tîmpenii din care nimeni nu învață nimic, dar din care se auto-salarizează masiv administratorii acestora. În paralel, la trecutul încă prezent al moldovenilor – pensionarii defavorizați – nu se gîndește nimeni, mai cu seamă cei responsabili care, din fotoliile lor confortabile, asistă cum acești bieți oameni intră încet în pămînt!

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40