O PROVOCARE DECISIVA – ALEGEREA PRESEDINTELUI TARII DE CATRE POPOR!

Tanase l-a lovit pe Ghimpu unde il durea cel mai rau

Autor: Mihai CONŢIU

În sfîrşit, dragă cititorule, măcar într-o anumită privinţă ţi se face şi ni se face dreptate – avem dreptul să ne alegem singuri preşedintele ţării! Vă daţi seama cît de turbat trebuie să fie Mihai Ghimpu acum? La cît a tot visat el să ajungă preşedinte de ţară, prin şantaj sau aranjamente de culise între balaurii de deputaţi din Parlament, e de bănuit că i s-a ridicat tensiunea la cote pe care nici măcar Alina Zotea nu i le va coborî! Curînd va reveni în sînul familiei, căci Zotea deja nu prea mai are nevoie să-l alăpteze! Se ivesc alte… oportunităţi. C-aşa-i cînd apuci să pupi… Puterea!

Din noianul de Hotărîri emise de Curtea Constituțională (CC), sub preşedinţia lui Alexandru Tănase, multe dintre ele extrem de discutabile, cea de astăzi, 4 Martie, este de-a dreptul crucială. Astfel, după ce judecătorii au examinat o sesizare depusă de către deputații PLDM, care au contestat modificările la Legea Supremă din 2000, CC a declarat neconstituționale modificările reclamate, astfel urmînd să se revină la redacţia constituţională anterioară modificărilor din anul 2000.

Aşadar, preşedintele RM urmează să fie ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. Potrivit Hotărîrii, candidaţii la această funcţie trebuie să aibă împlinită vîrsta de 40 de ani, să cunoască limba de stat şi să fi locuit sau să locuiască neîntrerupt pe teritoriul RM timp de 10 ani. Totuşi, Hotărîrea CC conţine şi cîteva contradicţii. Dacă se revine la vechile prevederi de pînă la 2000, atunci candidatul la această funcţie ar trebui să aibă cel puţin 35 de ani. În anunţul făcut astăzi de către Tănase, însă, se vorbeşte despre limita de vîrstă de 40 de ani, deşi în comunicatul de presă al CC nu există nici o referire la vîrsta obligatorie pe care trebuie să o aibă un candidat. Probabil că această contradicţie va fi lămurită după emiterea de către CC a Hotărîrii motivate. Oricum, în condiţiile revenirii la vechea redacţie a Constituţiei, anumite candidaturi „populare” pot fi interpretate ca fiind nule. Ne referim aici la cea a lui Renato Usatîi, căruia i s-ar putea găsi nod în papură, iar asta tot printr-o „interpretare constituţională” a CC. Astfel, i-ar putea fi contestată candidatura, în condiţiile în care se va reveni la plafonul de vîrstă de 35 de ani, invocîndu-se faptul că nu a locuit neîntrerupt în RM în ultimii 10 ani.

Orice Hotărîre a CC conţine şi vicleniile de rigoare, iar noua Hotărîre a CC este o provocare decisivă, atît pentru candidaţii la această funcţie, cît şi pentru viitorul ţării. Vom trăi, vom vedea, vom specula, vom interpreta şi vom scrie. Aşteptăm să vedem zecile de candidaturi la preşedinţia Republicii Moldova. Dacă tot suntem cea mai săracă ţară din Europa, de ce să nu ne distrăm pe cinste?!