O MISIUNE A FMI SI-A INCEPUT VIZITA LA CHISINAU
O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi-a început pe 30 martie vizita de lucru de trei zile la Chişinău. În cadrul misiunii va fi prezentat noul negociator principal în relaţia cu Republica Moldova Ivanna Vladkova-Hollar, care îl va succeda în funcţie pe Max Alier, cu începere din luna mai.
Oficialii instituţiei financiare internaţionale vor avea întrevederi la Guvern, Ministerul Finanţelor, Ministerul Economiei, Banca Naţională a Moldovei şi alte instituţii.
Republica Moldova nu are program cu FMI din primăvara anului 2013, cînd după extinderea cu încă trei luni a acordului semnat în 2010 Republica Moldova a ratat ultima tranşă din cauza că nu şi-a onorat angajamentele asumate. Oficialităţile moldovene au declarat în repetate rînduri că Republica Moldova are nevoie de un nou program cu FMI ce ar servi drept garanţie pentru partenerii externi.
Ultima misiune a FMI de evaluare post-program din toamna anului trecut a constatat mai multe abateri de la disciplina fiscală, însă a salutat „intenţia autorităţilor de a menţine deficitul sub 3 la sută din PIB în anul 2015”. Experţii au accentuat că va fi necesară consolidarea în continuare a bugetului pe termen mediu. Problemele grave de guvernare corporativă în sistemul bancar constituie în continuare un risc pentru stabilitatea financiară, au mai constatat reprezentanţii fondului.
Consiliul de Directori Executivi ai FMI a chemat autorităţile să promoveze în continuare politicile prudente la nivel macroeconomic şi în sectorul financiar, precum şi să implementeze în continuare reformele structurale, pentru a reduce vulnerabilităţile existente şi a încuraja creşterea potenţială a volumului de producţie. De asemenea, a recomandat sporirea calităţii guvernării corporative în sectorul bancar, inclusiv prin sporirea transparenţei proprietarilor beneficiari finali ai băncilor.
O nouă misiune de experţi ai FMI, care va efectua cea de-a treia monitorizare post-program şi probabil va iniţia discuţiile privind semnarea unui nou acord, urmează să sosească în Republica Moldova în luna mai.
Vechiul program economic cu Republica Moldova pe termen de trei ani a fost aprobat de Consiliul de Directori Executivi pe 29 ianuarie 2010 şi prevedea o susţinere financiară în valoare de circa 570 milioane de dolari SUA, dintre care au fost alocate 490 milioane de dolari. După misiunea Fondului din noiembrie 2012 programul a fost extins încă pe trei luni. Însă, din cauza că nu au fost onorate unele obligaţiuni pe fondul crizei politice ce s-a declanşat la început de an şi au fost adoptate unele legi care contravin înţelegerilor cu FMI, Moldova a ratat ultima tranşă în valoare de 76 milioane de dolari.