O MINA DE AJUTOR COPIILOR CU PROBLEME DE SANATATE

De mai mulți ani Clubul Soroptimist Internațional Chișinău implementează diverse proiecte sociale, ce au drept scop ajutorarea anumitor categorii de cetățeni care, din diferite motive, întîmpină dificultăți privind integrarea lor plenară în societate.

De astă dată, în atenția membrelor Clubului Soroptimist Internațional Chișinău a intrat un grup de copii cu deficiențe educaționale care, din cauza problemelor de sănătate, dar și a celor de ordin material, se confruntă cu dificultăți de integrare în mediul în care trăiesc. Mare parte dintre acești copii provin din familii social- vulnerabile, care au nevoie atît de suport instructiv-educativ, cît și de ajutor material. Mai ales că mulți dintre părinții lor nu pot munci din cauză că trebuie să le poarte de grijă, iar în alte cazuri sînt șomeri sau salariul este foarte mic.

Astfel, Clubul Soroptimist Internațional Chișinău în colaborare cu Direcția pentru Protecția Drepturilor Copilului, sectorul Centru din orașul Chișinău au împlementat proiectul “Pot și eu să fiu isteț”, adresat copiilor cu nevoi speciale, cum ar fi diabet zaharat, vedere slabă, probleme locomotorii de gravitate medie, down, vicii cardiace și altele, inclusiv cu probleme de ordin material, care îi pun într-un con de umbră și le reduc șansele de a duce un mod de viață la fel ca și semenii lor fără de astfel de probleme de sănătate.

În acest scop, au fost identificate 13 familii, ai căror copii se află în evidența Direcției pentru Protecția Drepturilor Copilului, sectorul Centru, care au beneficiat de serviciile prevăzute în proiect, privind crearea condițiilor adecvate pentru educația și susținerea atît a copiilor, cît și a părinților lor, convingîndu-ne reciproc, pentru a cîta oară!, că oportunitățile egale și climatul favorabil pentru dezvoltare și instruire, conform vîrstei, fac minuni. Or, a fost o mare bucurie faptul că după fiecare dintre activitățile prevăzute în proiect, care au constat în organizarea seminariilor instructiv-educative, a meselor rotunde cu tematică sugerată de copii, părinți și pedagogi, a sesiunilor de suport psiho-pedagogic din partea specialiștilor, a atelierelor de creație, a excursiilor congnitive, să descoperim cum aceşti copii își pun în aplicare abilitățile și capacitățile intelectuale, cum înlătură cu ușurință barierele în comunicare, cum capătă încredere în forțele proprii, transformîndu-se treptat din persoane marcate de condiția lor de sănătate și materială în persoane active, sociabile, care se descurcă lejer cu sarcini menite să-i ajute să se integreze în lumea din jurul lor.

Același lucru s-a întîmplat și cu părinții copiilor implicați în proiect care, la rîndul lor, au nevoie de suport și instruire adecvată privind educația corectă a acestei categorii de copii. Conlucrarea cu părinții, îmbogățirea cunoștințelor educative și instructive, ajutorul intelectual și material - un alt scop al proiectului nostru, a fost atins, conform opiniilor părinților și copiilor - beneficiarii direcți ai proiectului, cu succes.

În concluzie, treisprezece copii cu probleme de sănătate și familiile lor au avut prilejul să se bucure de oportunități egale privind incluziunea lor socială prin intermediul mai multor activități, în care s-a pus accent pe dezvoltarea abilităților de viață, de comunicare și socializare a copiilor, inclusiv de conștientizare de către părinți a necesității de dezvoltare și formare adecvată a respectivelor abilități, care i-ar ajuta să se intregreze în societate și să ducă un mod de viață pe potriva așteptărilor lor. Iar activitățile în sine s-au materializat concret prin activități inter-active, ateliere de creație, excursii la muzee și locuri memorabile, vizite la teatru, etc.

Finalmente, aș vrea să mulțumesc fiecărei persoane implicate în realizarea proiectului “Pot și eu să fiu isteț” și, îndeosebi, colegei Eudochia Filip, pedagog-organizator la Centrul Comunitar “Andrieș” din cadrul Direcției pentru Protecția Drepturilor Copilului, Chișinău, domnia sa și membră a Clubului Soroptimist Internațional Chișinău pentru profesionalism și dedicație.

Valentina BUJULEA, pedagog-organizator, Centrul Comuntar “Dacia”, membră a Clubului SI Chișinău, autoarea proiectului “Pot și eu să fiu isteț