O inițiativa germana necesara: Votul majoritatii sa fie utilizat in ceea ce priveste sanctiunile si drepturile omului

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut o revizuire a procesului decizional al Uniunii Europene, propunînd ca votul majorităţii să fie utilizat iniţial în anumite domenii, precum sancţiunile şi drepturile omului, relatează Bloomberg.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, statele membre trebuie să îşi îndeplinească ”promisiunea referitoare la menţinerea păcii”, care a stat în spatele naşterii blocului, ”permiţînd Uniunii Europene să îşi protejeze securitatea, independenţa şi stabilitatea şi în faţa provocărilor din exterior”, a declarat Scholz, într-un discurs susţinut, Luni, la Praga.

El a afirmat că propunerile sale sunt ”idei” şi ”temă de gîndire”, spunînd că ”nu sunt soluţii germane predefinite”.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, susţine regula unanimităţii extinse. În schimb, premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară deţine Preşedinţia rotativă de şase luni a blocului, a avertizat împotriva încercărilor de o reorganizare majoră a procesului decizional al UE.

”Dezbaterile despre schimbările de acum nu numai că nu ne vor face mai puternici, dar ar putea, de asemenea, să perturbe consensul şi cooperarea necesare în prezent”, a spus Fiala.

În discursul său susţinut la Universitatea Charles din Praga, Scholz a subliniat un potenţial compromis cu privire la cererile sale anterioare privind utilizarea votului majorităţii în locul unanimităţii cerute în UE.

”Mi-aş putea imagina, de exemplu, să începem cu votul majorităţii în domenii în care este deosebit de important să vorbim folosind o singură voce. În politica sancţiunilor, de exemplu, sau pe probleme legate de drepturile omului”, a subliniat el.

În timp ce Guvernele din UE se luptă cu preţurile crescute ale energiei, Scholz a cerut ”dezvoltarea şi maturizarea tehnologiilor în Europa, care sunt necesare şi utilizate în întreaga lume”.

”Cu privire la electricitate, mă gîndesc la crearea reţelei şi a infrastructurii de stocare pentru o adevărată piaţă internă de energie care să alimenteze Europa cu hidroenergie din Nord, energie eoliană de pe coastă şi energie solară din Sud, în mod fiabil, atît Vara, cît şi în Iarnă”, a continuat oficialul german.

El a făcut apel şi la ”o reţea europeană de hidrogen care să conecteze producătorii şi consumatorii şi să declanşeze un boom european al electrolizei” şi ”cea mai densă reţea posibilă de puncte de încărcare a vehiculelor în fiecare dintre ţările noastre”.