O fila din istorie: Castelul Mimi

Reportaj „degustat” nu pe stomacul gol

Castelul Mimi este unicul castel din Moldova, fondat în anul 1893 de către ultimul guvernator al Basarabiei, Constantin Mimi. Acesta a fost un strălucit om de afaceri, un iscusit politician şi un cunoscut vinificator. A avut ocazia de a primi oaspeţi la castel precum Ţarul Nicolae al II-lea şi Principele moştenitor al României, Carol al II-lea.

În 2010 a începu reconstrucţia edificiului de către familia Frolov, proprietara castelului la momentul actual. Acum, după o serie de lucrări, castelul îşi ţine porţile larg deschise pentru vizitatori. O dată ce intrăm pe poarta castelului, ni se deschide o privelişte minunată. Ne întîmpină mirosul de piatră şlefuită şi o tăcere pătrunzătoare. Prima clădire, care se află pe partea stîngă, numită Casa Luminii, are toţi pereţii din sticlă şi este destinată evenimentelor sociale, private, oficiale de tip expoziţie şi festivităţi. Apoi urmează o capodoperă arhitecturală contemporană, numită „Diarama”, care ne deschide o priveliște de 360 de grade a castelului în întregime. Adică, aflîndu-ne în Diaramă, putem vedea orice detaliu al castelului. În incinta Diaramei se află recepția, Wine bar, Wine shop și o galerie de artă. În partea dreaptă sunt șapte „Căsuțe Hotel” de dimensiuni nu prea mari, amenajate în stil modern, cu motive tradiționale.

În incinta castelului, în curînd, va fi deschisă prima zonă Wine Spa din regiune, unde pe lîngă proceduri curative cu vin, se va putea beneficia și de proceduri cu apă sulfuroasă și masaj cu ulei din semințe de struguri. Urmează beciurile, care au fost restaurate şi şlefuite cu mare grijă. Cărămida folosită a fost produsă din gălbenuş de ou, păr de cal şi sînge de raţă. În următorul beci sunt butoaie de stejar francez în care se maturizează recolta anului 2016. Aerul în aceste beciuri este proaspăt şi plăcut. Aceasta se datorează faptului că pereţii sunt împînziţi de canale de aerisire şi ventilare. În beci se păstrează o temperatură constantă pe tot parcursul anului. Ieşirea din aceste beciuri se intersectează cu o uşă de metal gigantică, care cîntărește o tonă. Lîngă aceasta, o parte a peretelui a rămas nerestaurată. Ghidul ne-a povestit că acest perete a fost lăsat ca mărturie a trecutului nostru. Ne-a mai povestit că, periodic, acest perete plînge. Se presupune că este un izvor pe undeva, însă nu pot explica acest fenomen.

Urmează drumul spre secția de producere, care trece prin grădina castelului, proiectată în stil englez. Arată ca un amfiteatru și în timpul evenimentelor mari se vede tot ce se întîmplă pe scenă. Grădina tradițională este compusă din cuburi împletite manual de meșterul populat Teodor Busuioc din lozie de alun și în fiecare din ele se vor planta mirodenii și zarzavaturi. La mijlocul grădinii se află bucătăria tradițională a castelului.  În această bucătărie, cel mai mult ne-au fascinat sarmalele pregătite într-un mod deosebit, orezul fiind înlocuit cu crupa de grîu sau porumb.   Vinăria castelului are o capacitate de prelucrare și păstrare a două milioane de litri de vin.

Expertul oenolog Ecaterina Roman ne-a explicat cum sunt prelucraţi strugurii. Strugurii sunt răsturnaţi într-un buncăr de 10 tone, apoi pleacă în zdrobitoare de bobiţe, unde se face mustul. Această masă se numeşte boştină. Boştina trece prin ţevi la schimbătorul de căldură unde se răcoreşte la 5-8 grade. După aceasta, masa respectivă pleacă în presa pneumatică, apoi la fermentator, unde se limpezeşte şi fermentează timp de 2 săptămîni la temperatura de 22 de grade. Această procedură este pentru vinul alb. Vinul roşu se zdrobeşte mai cu grijă, adică bobiţa rămîne întreagă pentru că fermentarea are loc în bobiţă, cu adăugarea drojdiilor. La 22 de grade, timp de 14 zile fermentează, apoi trece prin presa pneumatică. După asta pleacă la păstrare şi maturare. Vinul este maturat în butoaie din stejar francez. În aceste butoaie vinul este păstrat de la 6 pînă la 24 de luni. Butoiul poate fi folosit doar de 3 ori. În următorul beci se află două săli de degustare cu un design extraordinar.
În total vinăria castelului produce 18 feluri de vin, prețul cărora variază de la 95 de lei pînă la 1000 de lei. Vinul Cabernet Sauvinion Reserva 2012 este singurul vin care a căștigat premiul de aur la expoziția Mundus Vini 2016. Pentru amatorii de vin am aflat care sunt regulile de degustare ale acestuia – mai întîi se servesc vinurile albe, apoi cele roșii sau vinurile roșii apoi cele albe dulci. De asemenea, Castelul Mimi propune șapte pachete turistice. O excursie, durata căreia variază între 50-60 de minute, costă 200 de lei. Costul pachetelor care includ și degustarea a 3, 5 sau 6 feluri de vinuri cu gustări alese variază de la 380 de lei pînă la 880 de lei. În meniul gustărilor, bucătarii ne propun prune uscate, miez de nucă, bețișoare cu cașcaval, salam uscat, poamă, nuci, caise, migdale, costiță de porc în glazură de caise, sarmale, bruschete și plăcinte cu brînză.

La întrebarea care este suna investițiilor, administrația ne-a răspuns că este un secret comercial, însă a menționat că trebuie minim 15 ani  pentru a recupera investițiile. De asemenea, ni s-a spus că 95% din producția castelului este exportată.
Castelul își ține porțile deschise de Luni pînă Duminică, începînd cu ora 9.00. Copiii cu vîrstă cuprinsă între 5 și 12 ani, însoțiți de un matur, beneficiază de acces gratuit. Pentru copiii cu vîrsta cuprinsă între 13 și 18 ani prețul va fi cu reducere de 50 %. Castelul Mimi este un concept unic vinicol, situat pe un teren de aproape 200.000 de metri pătrați, unde se conectează trecutul, prezentul și viitorul.

Olga Munteanu, studentă, Jurnalism, USM

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31