Numai în cadrul NATO, SUA şi Europa sunt mai puternice şi mai în siguranţă, a declarat Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat Joi, la Bruxelles, că Statele Unite şi Europa sunt mai puternice şi mai în siguranţă împreună în cadrul Alianţei Atlantice, care a marcata, la 4 Aprilie, cea de-a 75-a aniversare.

''Nu cred doar în America. Aşa cum nu cred nici doar în Europa. Cred în Statele Unite şi Europa împreună în NATO, pentru că împreună suntem mai puternici şi mai în siguranţă'', a declarat Stoltenberg, într-un discurs rostit în cadrul ceremoniei aniversare în faţa miniştrilor de Externe ai celor 32 de aliaţi.

Politicianul norvegian a subliniat că Europa are nevoie de Statele Unite pentru securitatea sa şi că o împărţire echitabilă a sarcinilor este esenţială. În acest context, el a precizat că aliaţii europeni investesc mult mai mult în apărare şi că, pînă în acest an, majoritatea vor atinge pragul de 2% din PIB pentru cheltuielile militare de apărare, conform site-ului NATO.

În acelaşi timp, însă, Stoltenberg a subliniat că şi America de Nord are nevoie de Europa. Aliaţii europeni oferă forţe militare de talie mondială, vaste reţele de informaţii şi o influenţă diplomatică unică, multiplicînd puterea Americii, a argumentat el, adăugînd că, prin intermediul NATO, Statele Unite au mai mulţi prieteni şi mai mulţi aliaţi decît orice altă mare putere.

În faţa documentului original al Tratatului de la Washington, semnat la data de 4 Aprilie 1949 de către cei 12 membri fondatori şi care a traversat pentru prima dată Atlanticul pentru a fi expus la sediul organizaţiei, Stoltenberg a declarat că NATO a împlinit 75 de ani mai mare, mai puternică şi mai unită ca oricînd.

''În momentul în care marcăm cea de-a 75-a aniversare, avem marele privilegiu de a avea în faţa noastră tratatul nostru fondator. Pentru prima dată la sediul NATO. /.../ Este Tratatul de la Washington, originalul, şi îmi place. Nu în ultimul rînd pentru că este foarte scurt, doar 14 paragrafe pe cîteva pagini. Niciodată un singur document cu atît de puţine cuvinte nu a însemnat atît de mult pentru atît de mulţi oameni. Atît de multă securitate, atît de multă prosperitate şi atît de multă pace, toate datorită promisiunii solemne de a fi uniţi şi de a ne proteja reciproc, aşa cum am făcut-o timp de 75 de ani'', a spus Stoltenberg.

Alianţa născută în 1949, cea mai puternică, mai durabilă şi mai de succes alianţă din istorie, a menţinut în siguranţă popoarele noastre pe parcursul anilor lungi ai Războiului Rece. De la podul aerian din Berlin şi criza rachetelor din Cuba pînă la căderea zidului Berlinului, a amintit şeful NATO.

La sfîrşitul Războiului Rece, NATO a contribuit la încheierea a două conflicte etnice brutale în Balcani. În 2001, după atacurile de la 11 Septembrie, am invocat pentru prima dată articolul 5 din Tratatul de la Washington, care prevede că un atac asupra unui aliat este un atac asupra tuturor. De atunci, NATO a fost în prima linie în lupta împotriva terorismului, a amintit Stoltenberg, care a subliniat că anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia în 2014 a fost un alt punct de cotitură care a dus la cea mai mare consolidare a apărării noastre colective din ultimele generaţii.

''La început am avut 12 membri. Astăzi suntem 32. Deci trebuie să facem ceva bine. Ajutăm la răspîndirea păcii, democraţiei şi prosperităţii în întreaga Europă. Iar astăzi avem, de asemenea, aniversări importante pentru mulţi dintre membrii noştri'', a spus el.
Ceremonia aniversară pentru marcarea a 75 de ani de la crearea Alianţei Nord-Atlantice s-a desfăşurat în piaţa centrală a noului sediu al Alianţei, acompaniată de muzica orchestrelor Forţelor Aeriene Regale Belgiene şi Marinei Regale Olandeze, şi a fost precedată de o depunere de coroane de flori în memoria celor căzuţi în misiuni NATO, relatează EFE.