Nu vă fie frică, Plahotniuc tot pică!

Cîrtiţele şi un preşedinte care este ori laş, ori complice

Mihai CONŢIU

Aşa cum era şi de aşteptat, unele tentative de dispersare sau învrăjbire a protestatarilor Platformei DA au căpătat deja contur. După cum spuneam într-un articol anterior, inamicii reali ai mitingului maraton din Piaţa Marii Adunări Naţionale, în ordinea priorităţilor, sunt:

1. Vladimir Plahotniuc, stăpînul absolut al Republicii Moldova, recunoscut tacit chiar şi de premierul României, Victor Ponta, împreună cu protejaţii lui – Dorin Drăguţanu, Iurie Leancă, complici la furtul miliardului de Euro, directorul CNA, procurorul-şef, Mircea Surdu, directorul televiziunii naţionale şi Ecaterina Stratan, directoarea Departamentului Ştiri de la Mesager.

2. Mihai Ghimpu, aliatul şi complicele oligarhului.

3. Dorin Chirtoacă, mascota de serviciu a lui Plahotniuc.

4. Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, finul de cununie al oligarhului.

5. Preşedintele Nicolae Timofti şi, se pare, premierul Valeriu Streleţ, care nu concepe nici în ruptul capului să ia în consideraţie o posibilă demisie sau declanşarea alegerilor anticipate.

6. Grupări politice sau economice paralele din România care îi susţin pe Ghimpu şi Plahotniuc şi alţi despre care vom vorbi cu alt prilej.

Singurul care pare a nu se teme în nici un fel de aceste proteste pare a fi Vlad Filat. Alta ar fi soarta protestelor, iar aici este vorba despre tranşarea lor, în scurtarea duratei mitingului non-stop şi soluţionarea cerinţelor Platformei DA, dacă ar avea sprijin din interiorul arcului guvernamental prin aderarea la doleanţele protestatarilor a PLDM. În fond, ar avea numai şi numai de cîştigat prin delimitarea de oligarh, cel care a dus ţara în situaţia în care este acum.

Un preşedinte de ţară depăşit de evenimente

Pe tot parcursul mandatului său, preşedintele Timofti ne-a demonstrat că ocupă doar decorativ funcţia de şef al statului. În tot acest răstimp, singura lui luptă, din această postură, a fost creşterea salariilor judecătorilor, nu şi stîrpirea corupţiei din sistem şi scoaterea acestuia de sub comanda lui Plahotniuc. Întreaga ţară vede că Plahotniuc ţine în captivitate statul, iar Timofti nu are curajul să recunoască acest lucru în faţa cetăţenilor ţării.

Vă daţi seama cît se teme de Plahotniuc, de faptul că dacă ar avea o poziţie atît de bărbătească şi responsabilă oligarhul l-ar zbura din funcţie a doua zi? Aşa ar fi, dar Timofti este mult prea limitat ca să priceapă ce popularitate naţională ar cîştiga, că ar fi purtat pe braţe de mulţime şi reinstalat cu forţa în funcţia de şef al statului!

Fiind prost sfătuit şi crezînd că astfel se poate disculpa faţă de acuzele pe care i le aduc protestatari care-i cer demisia, Miercuri, 9 Septembrie, a dat publicităţii o serie de documente secrete emise în perioada 2012-2015 de către Administrația Prezidențială și Consiliul Suprem de Securitate, care conţin situația din sectorul financiar-bancar și cea de la Aeroportul Internațional Chișinău. Nu stăm să cercetăm legalitatea acestor desecretizări, ci amintim faptul că Timofti a vrut să demonstreze că a atenționat conducerea Guvernului despre situația din sistemul bancar și a şi făcut recomandări pe marginea acestui subiect. Tot în acest context, potrivit unei „scrisori desecretizate”, datată pe 8 Mai 2015, președintele Timofti i-a cerut ex-premierului Chiril Gaburici să analizeze posibilitatea și oportunitatea inițierii procedurii de reziliere a contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău.

Foarte bine, zicem noi, dar de ce Timofti, ţinînd seamă că este vorba despre un subiect de interes naţional şi, deci, public, nu a făcut aceste desecretizări chiar în acele perioade şi, mai ales, de ce nu a urmărit mai departe procesul de ducere la îndeplinire a sugestiilor sau indicaţiilor sale şi cele ale Consiliul Suprem de Securitate? Este cam lungă pauza de gîndire a preşedintelui, nu credeţi?

Plahotniuc contraatacă şi prin „cîrtiţa” Vasile Costiuc

La începutul lunii Septembrie 2011, s-a înfiinţat o formaţiune de buzunar numită Partidul Politic Democraţia Acasă, preşedinte fiind un anume Vasile Costiuc. Cu timpul, s-a dovedit că această minusculă formaţiune este una diversionistă. Absolut ocazional, am avut prilejul să discut cu unul dintre organizatorii acestui partid. Cînd l-am întrebat despre programul politic şi ideologic, despre segmentul pe care se poziţionează (Dreapta, Centru-dreapta, Centru, Stînga sau Centru-stînga), precum şi alte cîteva chestiuni care trebuie să caracterizeze un partid politic serios, respectivul ins mi-a spus că încă nu sunt gîndite aceste lucruri, că nu este nevoie de ele deoarece ei se adaptează din mers şi nici nu prea au avut timp de astfel de elaborări identitare.

Cu alte cuvinte, acest partid de buzunar este unul conjunctural, o formaţiune de serviciu care se poate pune în slujba oricăruia dispus să-l folosească. Amintiţi-vă că, înaintea alegerilor locale, acest partid se lipise ca o ventuză de anemicul partid condus de Iurie Leancă, ca mai apoi, în ajunul alegerilor, să se retragă din gruparea Leancă, iar asta pentru că nu ocupau locuri fruntaşe pe lista electorală sau poate că nu le-o mai fi fost alocate subvenţii convenabile. Oare Andrei Năstase şi Vasile Năstase să nu fi ştiut ce hram poartă acest partid şi liderul lui?

Într-o oarecare măsură, Platforma DA se bucură de orice adeziune nou apărută în mijlocul ei, dar asta nu înseamnă că trebuie să fie atît de naivi sau vulnerabili încît să ofere statut de lider sau organizator oricărui pripăşit, aşa cum, de bună credinţă, protestatarii l-au primit călduros între ei şi pe Vasile Costiuc, preşedintele Partidului Politic Democraţia Acasă.

Înscriindu-se în planul general al lui Plahotniuc şi al autorităţilor de a compromite sau destabiliza protestele Platformei DA, Vasile Costiuc, într-o conferinţă de presă la IPN din ziua de 12 Septembrie, îi avertizează, chipurile, pe liderii Platformei Civice DA „să nu accepte o înţelegere cu autorităţile, demisia cărora o cer, deoarece astfel vor compromite protestele cetăţenilor de bună credinţă”. Acelaşi Costiuc mai afirmă, cu perfidie destabilizatoare, că, „potrivit unor membri ai Platformei, cu care a comunicat, liderii acesteia se pregătesc să propună un Guvern de alternativă şi că acesta ar putea fi votat”, dar şi că ulterior, „Parlamentul va vota acest Guvern, ajungînd astfel la un compromis cu organizatorii protestelor”. Totodată, Costiuc a mai spus că, „potrivit înţelegerilor, fostul ministru al Educaţiei, Maia Sandu, va fi propusă prim-ministru, unul dintre liderii Platformei DA, Andrei Năstase, să fie procuror general, iar alţii vor fi numiţi miniştri.”

Brusc, acest Costiuc „a constatat că după o săptămînă de participare la proteste şi „după mai multe discuţii cu membri ai Platformei i-au apărut mai multe întrebări”, motiv pentru care a decis că „dacă Platforma Da va ajunge să se înţeleagă cu guvernarea şi să formeze un Guvern provizoriu, Partidul Democraţia Acasă se angajează să preia ştafeta protestelor.” Cu alte cuvinte, acest individ vrea să plaseze protestele sub comanda strictă a lui Plahotniuc.

Fireşte că, în aceeaşi zi, Vasile Năstase a infirmat toate cele spuse de „cîrtiţa” Vasile Costiuc. Este absolut sigur că astfel de diversiuni sau altele de mai mare amploare se vor mai ivi pe măsură ce protestatarii vor fi la fel de hotărîţi să meargă pînă la victoria finală. La urma urmei, ideea unui Guvern de alternativă, cu Maia Sandu pe post de premier, este o soluţie chiar necesară. Tot la fel de necesar şi oportun este asumarea de către Andrei Năstase a rolului de lider al Platformei DA, iar asta pentru că este singurul care întruneşte absolut toate calităţile, cerinţele şi datele personale care îl recomandă pentru acest rol. Astfel s-ar risipi toate speculaţiile care se fac în privinţa acuzelor că Platforma DA nu are lider şi lideri.

Între timp, protestatari trebuie să apese acceleraţia protestelor pînă la maxim. Numai astfel vor fi luaţi în seamă şi sprijiniţi de către occidentali. Înţelegem că, la nivel oficial, România nu poate să sprijine aceste proteste, dar nu este deloc onest să se vadă mai mult ostilitate românească faţă de Platforma DA, în locul unei detaşări scuzabile.

Protestele Platformei DA îmi amintesc oarecum de protestele noastre anticomuniste din 1990, în urma cărora am fost maltrataţi şi unii chiar ucişi de regimul neocomunist al criminalului Ion Iliescu. Ulterior, ne-a fost recunoscută legitimitatea protestelor, iar lui Iliescu i s-a dovedit rolul criminal pe care l-a avut. În acea perioadă, majoritatea moldovenilor era împotriva noastră, creditîndu-l pe Iliescu. Acum rolurile s-au schimbat – românii par a fi ostili protestelor legitime ale Platformei DA, creditîndu-i astfel pe Plahotniuc şi complicii lui. Bizară situaţie!

În esenţă, ţara este în fierbere, iar întîlnirile liderilor Platformei DA cu ambasadele occidentale, precum şi cele ale premierului Streleţ şi ale preşedintelui Timofti cu ambasadorul american James D. Pettit demonstrează că ne aflăm într-un moment crucial pentru ţară. Totul depinde de dîrzenia Platformei DA!

Pînă atunci, nu vă fie frică, Plahotniuc tot pică!

Virginia Filip 14.09.2015 - 14:06

Eu cred ca nu e bine sa ne antepronuntam. Sa acordam timpul necesar actualei guvernari pentru a afla daca platform program este pusa in aplicare. toate aceste miscari de strada nu ne fac bine sub nicio forma. Din contra, am ajuns sa fim discutati peste tot in lume si nu de bine.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31