Nu poți să te… ”aia” în gustul omului! Preferințele muzicale ale românilor

Conform sondajului realizat de INSCOP Research, la comanda News.ro, în Octombrie-Noiembrie 2023, doar jumătate dintre români (51,4%) declară că au citit cărţi în ultimele 6 luni, în timp ce muzica populară este genul de muzică cel mai ascultat.

”Preferințele muzicale ale românilor au cunoscut unele modificări în ultimul deceniu, cele mai importante fiind scăderea semnificativă a ponderii celor care preferă muzica pop-dance, creșterea ponderii celor care ascultă manele, dar și a celor care ascultă muzică clasică. Cifra cu semnificația cea mai importantă este ponderea foarte redusă a celor care declară că nu ascultă muzică, de sub 5% din populație. Practic, aproximativ 95% dintre români ascultă muzică, indiferent de genul muzical preferat,” arată Remus Ștefureac, director INSCOP Research.

Întrebați ce gen de muzică ascultă, 47.3% dintre cei chestionați menționează muzica populară (față de 49.7%  în 2013), 29.2% pop-dance (față de 41% în 2013), 28.3% cea clasică (față de 22.8% în 2013), 21.6% manele (față de 14.2% în 2013), 19.2% hip-hop (față de 18.2% în 2013), iar 16.5% rock (față de 19.5% în 2013). 10.8% menționează alt gen (față de 2.7% în 2013).

De asemenea, 4.8% dintre respondenți spun că nu ascultă muzică (față de 1% în 2013), iar 0.9% nu știu sau nu răspund la această întrebare. Important de precizat că, la această întrebare, participanții la sondaj au avut posibilitatea să aleagă mai multe opțiuni de răspuns.

În urma analizei socio-demografice, s-a stabilit că ascultă muzică populară în special persoanele mai în vîrstă, cele cu educație primară sau medie, cei inactivi, locuitorii din rural, cei cu un venit mai redus, cei care nu utilizează rețelele sociale.

Cei care au spus că preferă pop-dance  sunt mai ales persoanele cu vîrsta sub 45 de ani, cei cu educație superioară, gulerele albe, angajații la privat.

Persoanele cu studii superioare, gulerele gri sau albe declară într-o proporție mai ridicată decît restul populației că preferă muzica clasică.

Declară că ascultă manele mai ales persoanele mai tinere, cu vîrsta sub 45 de ani, cele cu educație primară, cei inactivi, locuitorii din urbanul mic și din rural, utilizatorii rețelei Tik-Tok, cei cu un venit mai redus.

Ascultă muzică hip-hop în special persoanele mai tinere, cu vîrsta sub 45 de ani, gulerele gri sau inactivi potențial activi, angajații la privat.

Bărbații, persoanele cu vîrsta sub 45 de ani, cele cu educație superioară, gulerele albe, locuitorii din București sau din urbanul mare, cei cu un venit mai ridicat, angajații la privat sunt categoriile de populație care menționează cel mai des că ascultă muzică rock se arată într-un comunicat de presă privind preferințele muzicale ale românilor.