Întru ridicarea moralului soldaţilor, Armata ucraineană demarează o rocadă a trupelor pe front

Armata ucraineană a început un proces de rotaţie în unităţile sale desfăşurate pe front, în speranţa ca acest demers să ridice moralul trupelor sale şi să stabilizeze situaţia de pe cîmpul de luptă, a declarat, Joi, comandantul şef al forţelor armate ucrainene, Oleksandr Sîrski, citat de agenţiile de presă EFE şi Unian.

"În pofida situaţiei dificile de pe întreaga linie a frontului, am reuşit să demarăm procesul de rotaţie şi de înlocuire a unităţilor care au efectuat sarcini de luptă o perioadă lungă de timp pe front", a anunţat Sîrski pe contul său de Facebook după ce a vizitat frontul din Zaporojie (Sud-Est).

Familiile soldaţilor ucraineni care luptă de la începutul invaziei ruse au cerut, în cadrul mai multor manifestaţii în oraşe din Ucraina, ca aceştia să poată să fie înlocuiţi sau demobilizaţi.

În mesajul său de joi, comandantul şef al Armatei ucrainene a declarat că Rusia continuă să atace în zonele Robotine şi Verbove - ambele situate în regiunea Zaporojie - cu numeroase drone, tiruri de artilerie şi mortiere.

Totodată, Sîrski a subliniat importanţa pe care o au dronele în actualul teatru de operaţiuni, precum şi necesitatea dotării trupelor ucrainene cu "mijloace de război electronic moderne şi puternice" pentru a ajuta Ucraina să saboteze activitatea dronelor ruse.

Generalul ucrainean a declarat că tabăra care va reuşi să se impună în această competiţie între drone şi sistemele electronice care să împiedice funcţionarea aparatelor fără pilot va avea mai multe şanse de a cîştiga acest război.

Ucraina a trecut în defensivă de-a lungul întregii linii a frontului în Toamnă, după ce ofensiva pe care a lansat-o în Vară a eşuat, fără să ducă la cîştigurile scontate. De atunci, Rusia a preluat iniţiativa şi a obţinut unele progrese în sectorul de Est al frontului datorită superiorităţii sale în materie de soldaţi şi artilerie.

Noua lege a mobilizării, care ar putea să fie adoptată de Parlamentul ucrainean în Aprilie, potrivit postului de televiziune local TSN, are ca scop actualizarea cadrului legal înaintea desfăşurării campaniei de recrutare, iar unul dintre obiectivele acesteia este de a-i înlocui pe cei 330.000 de militari aflaţi în prezent pe cîmpul de luptă.

Această lege a suscitat numeroase controverse în Ucraina, peste 4.000 de amendamente fiind depuse doar la primul proiect de lege care fusese introdus în Iarnă în Rada Supremă, Parlamentul unicameral, notează Unian.