Noi recomandări ale OMS pentru vaccinarea anti-Covid

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a schimbat recomandările, în special în ceea ce privește vaccinarea împotriva Covid și impactul variantei Omicron, scrie LE SOIR, potrivit RADOR.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că adulții sănătoși nu necesită o doză suplimentară de vaccinuri anti-Covid, dincolo de vaccinarea primară și un prim rapel, deoarece beneficiile pentru sănătate sunt minime. Pentru acest grup de persoane sub 60 de ani despre care se spune că sunt cu risc mediu – la care se adaugă și copiii și adolescenții cu comorbidități de la 6 luni la 17 ani –, nu există nici un risc în a primi injecții suplimentare, dar „feedback-ul în ceea ce privește sănătatea este scăzut”, au declarat experții OMS în vaccinuri.

Grupul consultativ strategic al experților în imunizare (SAGE) al OMS a publicat recomandări actualizate după întîlnirea sa de săptămîna aceasta de la Geneva. Noile recomandări SAGE reflectă impactul Omicron și nivelul ridicat de imunitate atins acum în populația globală din cauza infecțiilor și prin vaccinare, a spus OMS.

SAGE a propus trei noi categorii prioritare pentru vaccinarea anti-Covid, în funcție de riscul de a dezvolta o formă severă a bolii sau de deces: mare, medie și scăzută. În schimb, persoanele în vîrstă, alți adulți cu comorbidități, toate persoanele imunodeprimate, femeile însărcinate și personalul medical din prima linie sunt sfătuiți pentru mai multe vaccinări, cu o doză de rapel după regimul inițial, vaccinare și un prim rapel. SAGE recomandă un interval de 6 pînă la 12 luni între rapeluri, în funcție de comorbidităţi.

În schimb, dovezilor „le lipseşte coerenţa” cu privire la impactul vaccinurilor anti-Covid asupra unui Covid îndelungat, în timpul căruia boala inițială se transformă în simptome adesea foarte serioase, cum ar fi oboseala extremă sau incapacitatea de concentrare.

Aproape 13,3 miliarde de doze de vaccin au fost administrate la nivel mondial. OMS caută noi vaccinuri anti-Covid care să acopere o gamă largă de variante, să aibă un efect mai durabil și să prezinte performanțe mai bune împotriva infecției și transmiterii. De asemenea, organizația studiază noi metode de administrare a serurilor nazale, orale sau cutanate, în funcţie de riscul de a dezvolta o formă gravă a bolii sau al decesului.