Netanyahu insistă că este necesară o incursiune terestră pentru a distruge Hamas la Rafah

Distrugerea Hamas la Rafah necesită o incursiune terestră a forţelor israeliene, a afirmat, Marţi, premierul israelian Benjamin Netanyahu, în urma unui apel al Casei Albe de a regîndi strategia cu privire la acest oraş din Sudul Fîşiei Gaza, unde peste un milion de palestinieni şi-au găsit adăpost fugind de luptele din alte zone ale enclavei, relatează Reuters şi EFE, potrivit Agerpres.

Netanyahu a declarat, în faţa deputaţilor, că i-a explicat "extrem de clar" preşedintelui american Joe Biden "că suntem hotărîţi să finalizăm eliminarea acestor batalioane (ale Hamas) din Rafah şi nu există alt mod de face acest lucru decît printr-o intervenţie terestră".

În cursul unei convorbiri telefonice desfăşurate Luni, preşedintele american, Joe Biden, i-a spus premierului israelian Netanyahu că este "profund preocupat" în legătură cu o ofensivă terestră majoră a Armatei israeliene la Rafah, despre care consideră că ar fi o eroare, şi a solicitat trimiterea în SUA a unei delegaţii israeliene pentru a discuta despre proiectul de ofensivă, iar şeful Guvernului israelian a acceptat, a afirmat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

"În ceea ce priveşte preşedintele (Biden), ne-am pus de acord asupra modului în care ne-ar putea prezenta ideile sale, mai ales în ceea ce priveşte aspectul umanitar, întrucît, desigur, împărtăşim dorinţa de a permite plecarea ordonată a populaţiei (din oraşul Rafah) şi acordarea de asistenţă populaţiei civile", a menţionat, Marţi, Netanyahu, în cadrul Comisiei pentru afaceri externe şi securitate a Knessetului (Parlamentul israelian).

Netanyahu a aprobat, Vineri, planurile pentru îndelung anticipata operaţiune militară în oraşul Rafah din extremitatea sudică a Fîşiei Gaza. Aprobarea planului survine în pofida înmulţirii criticilor internaţionale şi avertismentelor din partea aliaţilor cheie ai Israelului, în legătură cu faptul că peste un milion de palestinieni se adăpostesc la Rafah după ce s-au refugiat din cauza luptelor din alte zone ale enclavei.

Dacă Israelul nu încearcă să preia controlul pe cale terestră la Rafah, ar însemna ca "aproximativ 20%" din Hamas să rămînă intactă, ceea ce i-ar permite să se reorganizeze şi să recucerească Fîşia Gaza, reprezentînd din nou o ameninţare pentru Israel, a mai subliniat Marţi premierul israelian.