NEGOCIEREA NEGOCIERILOR

ACUM, cînd politica a devenit pretext penibil…

În ziua de 4 Iunie, PSRM şi Blocul politic ACUM au avut două runde de „negocieri” în vederea constituirii unei majorităţi parlamentare şi a unui Guvern funcţional. Aceste întruniri s-au desfăşurat la invitaţia lansată PSRM cu o zi în urmă de către Blocul ACUM. Într-o astfel de situaţie, orice politician ori analist politic înţelege că cel care a lansat o astfel de invitaţie a ajuns la o serie de concluzii politice mature, net superioare naivităţilor politice de care a dat dovadă anterior. Nu este însă şi cazul Blocului ACUM, care dă dovadă de o obtuzitate politică de aceeaşi manieră cu cea cu care a debutat în calitate de fracţiune parlamentară (fracţiuni, dacă ne gîndim că e vorba despre aliaţii PPDA şi PAS).

Cele două întrevederi dintre PSRM şi ACUM ne-au demonstrat că PSRM, ca partid politic responsabil, nu a găsit un partid pe măsură cu care să negocieze ceva în strict interesul naţional al Republicii Moldova. ACUM vrea totul de parcă ar fi cîştigat alegerile, nu locul trei în preferinţele electorale. ACUM nu vrea alianţă cu socialiştii, dar vrea o alianţă nedeclarată dacă i se oferă conducerile Parlamentului şi Guvernului. ACUM negociază stupide negocieri. ACUM nu înţelege că doar acum are o unică şansă politică de maximă responsabilitate în faţa întregii ţări. Dacă o ratează, ceea ce pare previzibil, Andrei Năstase şi Maia Sandu riscă să nu se transforme nici măcar în amintiri politice pasagere. ACUM vrea cu orice preţ alegeri anticipate ori forţarea unei alianţe a PSRM cu PDM doar pentru a avea satisfacţia politică infantilă de a spune: „V-am spus noi că aşa se va întîmpla şi că doar noi sîntem unica opoziţie?” Pentru ACUM, politica a devenit un pretext politic penibil spre a-şi afişa o aroganţă de cea mai joasă speţă.

După prima întrevedere, liderul PSRM, Zinaida Grecianîi, a spus că fiecare partid urmează să aibă consultări în cadrul fracțiunii parlamentare. “După consultări venim și vedem ce facem mai departe. Pozițiile sînt rigide, nu am văzut că este o deschidere, a spus Grecianîi. După a doua rundă de discuţii, Greceanîi a declarat:

„Pozițiile au rămas aceleași, inclusiv și la Blocul ACUM. Noi am consultat fracțiunea. Blocul ACUM vor să votăm premierul ACUM, speaker-ul ACUM și pachetul de legi al blocului ACUM. Evident că noi nu putem permite acest lucruNu putem să cedăm funcția de speaker a Parlamentului și o să insistăm în continuare. Ei au rămas să se gîndească. Noi nu avem ce ne gîndi pentru că avem poziția foarte clară a Consiliului Republican și noi sîntem o fracțiune unică, nu sîntem două sau mai multe. Poziția noastră este clară. În afară de Blocul ACUM nu am discutat cu nimeni. Decizia este suverană a fracțiunii PSRM”, a declara lidera PSRM, Zinaida Greceanîi.

Președintele PSRM a mai precizat că la Consiliul Republican al formațiunii va fi pusă în discuție și oferta publică a Partidului Democrat, care a propus formarea, împreună cu socialiștii, a unei majorități parlamentare și guvernamentale. ”Săptămîna aceasta noi vom convoca ședința Consiliului Republican, care va lua decizia respectivă”, a mai spus șefa PSRM.

Demn de reţinut este faptul că deputații din PAS și DA nu au mai ieșit să facă declarații în faţa presei după cea de-a doua întîlnire cu PSRM.

Curtea Constituţională (CC) ca spaţiu politic de manevră al PDM: Preşedintele Igor Dodon a adresat CC o solicitare motivată de faptul că o parte din juriști susțin că cele trei luni încep să curgă de la data validării de către Curtea Constituțională a rezultatelor alegerilor și a mandatelor de deputat (9 Martie 2019), iar alții spun că din ziua ședinței de constituire a Parlamentului (21 Martie). În aceste condiții nu este clar dacă termenul limită este pe data de 9 Iunie sau pe 21 Iunie. Din ce motive CC tărăgănează emiterea unei decizii? Doar PDM ştie, nu-i aşa? Din dorinţa de a nu se încadra în termeni discutabili sub aspectul constituţionalităţii, cel mai probabil este faptul că Preşedintele Dodon va avea drept reper data de 9 Iunie. Urmează zile fierbinţi, nu credeţi?

Kurt SOLOVIOV

Virginia Filip 09.06.2019 - 17:16

Pozitia ACUM este ferma si asta pentru ca cei din interior stiu ca reprezinta dezideratul multora dintre noi. Orice discutie fac cei de la PSRM sunt mincinoase si denigratoare la adresa oricarui partid cu care vrea da faca alianta.