NECROLOG. IURIE CAMINSCHI

(* 15 mai 1961, s. Sîrcova, raionul Rezina – † 18 mai 2020, Chișinău)

Cu profundă durere am aflat despre trecerea în lumea drepților a celui care a fost Iurie Caminschi, pictor heraldist în Cabinetul de heraldică din cadrul Aparatului Președintelui Republicii Moldova și membru al Comisiei Naționale de Heraldică pe lîngă Președintele Republicii Moldova.

Născut în nordul Republicii Moldova, pictorul heraldic Iurie Caminschi a fost o fire creativă, contemplatoare, a căutat frumosul în jurul său, moștenind talentul tatălui Pavel, profesor școlar în satul natal.

A absolvit Facultatea de Grafică și Pictură a Institutului Pedagogic de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, la specialitatea „învățător de desen liniar, artă plastică și muncă” (1989). Pe parcursul vieții a îmbrățișat mai multe meserii legate, mai ales, de arta aplicativă. Vocația heraldică și-a descoperit-o în procesul elaborării noilor însemne ale Armatei Naționale, în anul 2000. De atunci, a desenat zeci de steme, drapele, distincții și însemne uniformistice, în special teritoriale și corporative.

Culmea carierei sale artistice a coincis cu perioada aflării în funcția de pictor heraldist în Cabinetul de heraldică din cadrul Aparatului Președintelui Republicii Moldova, funcție în care a fost numit prin decret prezidențial de la 11 noiembrie 2013. În anul 2018, cu ocazia aniversării a 25-a de la instituirea sistemului național de decorații, a fost distins cu diploma Președintelui Republicii Moldova pentru merite în domeniul faleristic.

A fost o fire senină și prietenoasă, un iubitor de țară și de neam.

Exprimăm compasiune familiei și celor care l-au cunoscut și l-au prețuit ca om și ca personalitate de excepție pe Iurie Caminschi.

Dumnezeu să-i odihnească sufletul în împărăția cerului!

Colectivul Aparatului Președintelui Republicii Moldova