NE MAI VREA EUROPA? EUROPA NE-A VRUT, DAR…
Dacă un politician vă va mai spune despre integrarea europeană, luaţi-l la bătaie!
Mihai CONŢIU
Gata, moldoveni, treziţi-vă din somn, căci visul integrării europene s-a năruit definitiv! Prăbuşirea lui s-a declanşat o dată cu crima din Pădurea Domnească, o crimă muşamalizată de Justiţia naţională a lui Vladimir Plahotniuc, iar cuiele la sicriul acestui vis au fost bătute în clipa în care a fost demis Guvernul Vlad Filat.
Europenii, de nevoie, poate, au mizat pe o mînă moartă. N-au înţeles cine este adevăratul stăpîn în Republica Moldova. A trebuit să treacă cinci ani ca să vadă că o Justiţie, o Procuratură şi un Centru Naţional Anticorupţie, instituţii vitale întru afirmarea statului de drept, că nu pot fi reformate atîta timp cît aparţin unei singure persoane.
O vină în acest sens o poartă şi „România lui Traian Băsescu”, care nu a fost un bun raportor pentru Republica Moldova. „România lui Traian Băsescu” a minţit Bruxellesul cu privire la vocaţia europeană a moldovenilor la fel cum se minte pe sine atunci cînd crede că aceştia vor şi unirea ţării lor cu România. Succesele proeuropene ale Republicii Moldova – semnarea Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb şi ridicarea regimului de vize – nu sunt izbînzile „României lui Traian Băsescu”, ale lui Victor Ponta sau Iurie Leancă, ci ale unor distinşi şi eficienţi europarlamentari români, aşa cum este Marian Jean Marinescu.
Cunoscînd o serie de jocuri de culise, mentalităţi şi „previzibilităţi previzibile”, neuitînd, fireşte, de reticenţele faţă de Occident ale lui Vladimir Voronin înainte de 2009, am certitudinea că liderul PCRM nu făcea ţara de rîs în faţa Europei aşa cum au făcut-o guvernanţii actuali în ultimul an. N-ar fi compromis pînă într-atît Moldova! Celor mai tineri, le amintesc faptul că, la venirea comuniştilor la guvernare, „orientarea” acestora era spre Rusia, numai că Voronin a respins Planul Kozak de federalizare a ţării şi a iniţiat procesul de integrare europeană. Oare prin modul în care a procedat înainte de 2001, spre a nu stîrni animozităţi geopolitice regionale, Voronin nu a repetat acest scenariu şi înainte de 2009? Am bănuiala că nu UE, ci România şi forţe extra-europene i-au grăbit debarcarea lui Voronin. Şi acestor forţe le datorează moldovenii realităţile actuale! UE a rămas doar cu buna credinţă, dar şi cu dreptul de a da „verdicte”… morale, materiale…!
Timofti, la Riga – un preşedinte pentru neliniştea noastră
Este deja ştiut că la summit-ul Parteneriatului Estic, care s-a desfășurat în Capitala Letoniei, Riga, în zilele de 21 şi 22 Mai, în fruntea delegaţiei Republicii Moldova s-au aflat preşedintele Nicolae Timofti şi Natalia Gherman, ministrul de Externe.
Pentru că le plătim salarii frumoase şi tot din banii noştri fac aceste călătorii în străinătate, este normal să ne gîndim şi la felul în care ne-au reprezentat ţara, ce „părticele” din ea au expus, cît de onorabili ne-au fost în calitate de soli şi cît de oneşti au fost şi sunt cu europenii şi cu moldovenii.
În acest context, observăm că Republica Moldova, ca ţară repetentă (nu avem nici „fruntaşi ai clasei”), a fost o prezenţă mai rău decît palidă, timidă sau penibilă la acest summit. Din comunicate seci, nesemnificative, am aflat doar despre două vagi întrevederi oficiale dintre preşedintele Nicolae Timofti cu președintele Franței, François Hollande, şi cu președintele țării gazdă, Andris Bērziņš. Despre conţinutul acestor „întîlniri oficiale”, site-ul Preşedinţiei Republicii Moldova ne spune că cei doi omologi ai lui Timofti „au făcut declarații de susținere a parcursului european al Republicii Moldova.” Nimic altceva!
Nu-i greu de intuit că a fost vorba doar despre nişte strîngeri de mînă politicoase, eventuale bătăi pe umăr din partea celor doi preşedinţi şi… încurajări, de genul celor pe care şi noi le dăm celor care nu vor să muncească deşi sunt locuri de muncă. Sigur că este greu să-şi imagineze cineva că preşedintele Timofti ar putea devenii, peste noapte, model de preşedinte al tuturor moldovenilor. Constituţional, are destule împuterniciri. Dacă vroia să facă istorie chiar europeană, Timofti ar fi trebuit să ţină un discurs la acest summit prin care ar fi cîştigat admiraţia întregii lumi. Un discurs cu care spăla şi furtul secolului.
Ce ar fi trebuit să facă? Timofti ar fi trebuit să ştie că europenii apreciază cel mai mult recunoaşterea de către partenerii lor a problemelor pe care le au în propria ţară. Mai ales că aceiaşi europeni au dat Moldovei o groază de bani în „ultimul cincinal”! Timofti, ştiind deja care sunt concluziile raportului acestui summit, ar fi trebuit să ţină un discurs revoluţionar, în care să-şi recunoască nu doar propriile neputinţe, ci şi pe cele ale ţării sale, iar aici este vorba despre:
a) statul mafiot şi despre imposibilitatea reformării Justiţiei, Procuraturii sau Centrului Naţional Anticorupţie, care nu sunt instrumente ale statului puse în slujba cetăţeanului, ci organisme represive conduse de către un singur om spre a ţine statul în captivitate;
b) imposibilitatea sa de a determina elucidarea atacurilor de tip rider asupra sistemului bancar din Moldova din 2011, pedepsirea adevăraţilor vinovaţi în cazul crimei din Pădurea Domnească şi identificarea celor care au furat peste un miliard de Euro din cele trei bănci în complicitate cu ex-premierul Iurie Leancă şi guvernatorul Băncii Naţionale, Dorin Drăguţanu;
c) felul în care a fost deturnat politic parcursul proeuropean al ţării tocmai de către forţele politice angrenate în acest proces;
d) faptul că nu propaganda pro-rusească este de vină că moldovenii nu ştiu nimic despre avantajele integrării europene, ci guvernaţii „proeuropeni”, care au alterat sensul şi scopul investiţiilor făcute de UE în Moldova şi multe altele.
Dacă Timofti recunoştea toate aceste adevăruri, oricum cunoscute în UE, ar fi primit aplauze la scenă deschisă, numai că domnia sa a preferat să rămînă un moldovean complice şi „toastis”, căci iată ce a spus, printe altele, în discursul său prin care „a pledat cauza europeană a Republicii Moldova”:
„În Republica Moldova, majoritatea cetățenilor își văd viitorul doar împreună cu Uniunea Europeană. Aceasta, în pofida unei propagande antieuropene intense, unor probleme politice de ordin intern și unor presiuni intense din exterior. În calitatea mea de președinte al Republicii Moldova declar că obiectivul strategic al țării mele este acela de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene”.
Minciunică prezidenţială! „În Republica Moldova, majoritatea cetățenilor își văd viitorul doar împreună cu Uniunea Europeană”, spune Timofti, iar asta în timp ce „majoritatea cetăţenilor” şi forţele politice de Stînga oferă alte realităţi! Maşinile cu numere K RU 01 şi K RU 04 ale lui Renato Usatîi deja merg prin Moldova ca vehicule ale Stîngii pro-ruse care preia puterea în Moldova! Mai apoi, „moldoveneşte”, în loc să vorbească despre propriile neputinţe politiceproeuropene ale ţării sale, Timofti acuză propaganda antieuropeană. Rupt total de realităţile summit-ului la care se afla, Timofti mai are naivitatea sau inconştienţa de a spune că obiectivul strategic al țării pe care o conduce este acela de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. De parcă ar mai putea să trăiască acest… „obiectiv”!
Prost sfătuit fiind, Timofti mai spune: „Sunt sigur că perspectiva europeană şi, mai apoi, statutul de stat candidat, ar reprezenta forţa mobilizatoare pentru continuarea reformelor în Republica Moldova. Cetățenii ar avea mai multă încredere în ideea europeană dacă țara mea ar avea o clară perspectivă europeană.”
Parcă avem un preşedinte venit de pe Lună, din altă lume! Păi, de cinci ani, Moldovei nu i s-a tot dat o perspectivă europeană?! Iar aici nu-i vorba numai despre investiţiile concrete, vizibile de aici, dar şi despre privilegiul semnării Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb cu UE, care riscă să devină literă moartă foarte curînd. Aici ar mai trebui să vorbim şi despre liberalizarea vizelor, Moldova fiind unica ţară care se bucură de acest privilegiu în rîndul statelor Parteneriatului Estic. Ce alte perspective clare „ar mai trebui să ofere UE” în viziunea lui Timofti? Ignoranţă sau tupeu de clan prezidenţial? De ce Timofti nu are curajul să le spună, să recunoască în faţa oficialilor europeni că ţara a avut perspectivă europeană, numai că nici un guvernant nu le-a spus nimic despre aceasta cetăţenilor moldoveni tocmai pentru ca să nu aibă încredere în „ideea europeană”?
Îmi vine să rîd: Nicolae Timofti a lansat invitația oficială ca următorul summit al Parteneriatului Estic din în 2017 să se desfăşoare la Chișinău! Se poate, de… eram să zic „milă”, dar din… condescendenţă… poate!
Realitatea în sau fără costumul de baie, sub duşul cu apă rece!
Trebuie să recunoaştem că Moldova era o mireasă extrem de apetisantă pentru UE la începutul anului 2014. Îţi venea s-o furi de sub nasul mirelui şi să n-o mai aduci înapoi, indiferent de recompensa promisă. Acum, faţă de UE, a devenit o babă îmbătrînită în rele sau un fel de matroană de bordel. Din mireasă, s-a pomenit în postura aleasă singură de damă politică de consumaţii uşoare, care fură banii clienţilor.
Dincolo de discursul adormitor al preşedintelui Timofti, care, probabil, îşi imagina că oficialii UE prezenţi la summit-ul de la Riga or fi nişte incriminaţi aidoma celor pe care, odinioară, le dădea sentinţe, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a fost prezent la summit-ul de la Riga, ne-a trezit din somn pe noi, nu şi pe Timofti, pentru că, printre altele, a spus sec: "Perspectiva europeană nu există pentru nici una dintre țările Parteneriatului Estic. Nici ele nu sunt pregătite, nici noi, Uniunea Europeană, nu suntem pregătiți."
La rîndu-i, în acest context, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a declarat: "Uniunea Europeană este un partener de lungă durată: parteneriatul nostru şi summit-ul de la Riga nu sunt despre decizii cruciale sau despre asumarea unor paşi uriaşi; relaţiile noastre sunt construite pe voinţă liberă, respect şi egalitate. Relaţia noastră va merge înainte pas cu pas.".
Degetul pe rană la pus şi preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, care, în contextul perspectivei europene a Moldovei, a spus: „De acum încolo totul depinde numai de guvernarea dumneavoastră, de felul în care veţi implementa reformele şi în ce măsură veţi ţine cont de voinţa cetăţenilor. Lupta cu corupţia trebuie să continue. Aceasta este cea mai mare problemă pe care o aveţi”.
Crede cineva că delegaţia Moldovei la acest summit, care ştie prea bine ce au spus cu adevărat cei doi mari oficiali europeni şi preşedintele Lituaniei, o să le explice şi moldovenilor că pot fi consideraţi ca protectori oficiali de stat ai corupţiei şi că asta mai echivalează şi cu formula improvizată: „La revedere mapă, bonjur madam sapă!”? Adică, puneţi mîna la muncă, flăcăi, chiar dacă nu vă credem capabili, dar nu mai furaţi!
Iohannis nu-i Băsescu
Klaus Iohannis, președintele României, aflat fiind la summit-ul de la Riga, nu s-a repezit ineficient să dea declaraţii lascive, ireale şi bombastice despre „şansele” Moldovei, aşa cum o făcea ex-preşedintele Traian Băsescu şi cum procedează încă premierul român plagiator Victor Ponta.
Într-un moment atît de delicat pentru Republica Moldova, ca ţară aflată într-o situaţie extrem de dificilă în raport cu UE din cauza Mafiei de stat şi de partide, a declarat: „Trebuie să vedem lucrurile așa cum sunt, Parteneriatul Estic nu este un mecanism al Uniunii Europene de extindere, ci de parteneriat și parteneriatul va fi aprofundat și eu îl văd ca pe un parteneriat foarte viu. Acordul de Asociere este în funcțiune trebuie aplicat din plin și atunci vom atinge obiectivul Parteneriatului Estic.”
Nici nu putea altminteri, pentru că Iohannis nu este reprezentantul unor false idealuri întreţinute artificial în Republica Moldova de aproape un sfert de secol!
Vara este Primăvară, iar Natalia ne… „cheaptănă”, off, u-Şhor!
Aţi citit cu atenţie ceea ce, cu seriozitate şi corectitudine, am scris mai devreme? Dacă nu, atunci mai citiţi o dată, iar asta pentru că, uite aşa, de-al dracului, vă invit să citiţi şi ce spune Natalia Gherman, ministrul de Externe, despre ceea ce vrea dumneaei să ne convingă că ar fi înţeles din toate cîte s-au întîmplat la summit-ul de la Riga. …Şi cînd îmi amintesc că Moldova poate nu ar fi avut statutul de astăzi, de la Riga, dacă tatăl ei, ex-preşedintele Mircea Snegur, nu ar fi vîndut războiul din Transnistria…! Snegur a dezunit Moldova, iar fiica sa, Natalia Gherman, n-o s-o reunească în veci, căci este şi un proiect de familie, nu?
Iată, însă, printre multe alte expuneri logoreice, ce declară Natalia Gherman despre ceea ce a priceput, imediat, din summit-ul de la Riga, iar asta într-un interviu acordat postului Radio Europa Liberă:
„Toate condiționalitățile pe care ni le-am asumat voluntar sunt reflectate pentru noi la această etapă în Acordul de Asociere pe care l-am semnat, l-am parafat și acum îl implementăm, în prevederile Zonei de Comerț Liber. Este foarte important că în textul declarației de la Riga de cîteva ori este menționat principiul diferențierii între statele din Parteneriatul Estic și principiul mai mult pentru mai mult. Este foarte clar reflectat, de asemenea, faptul că fiecare stat al Parteneriatului Estic este în drept să își aleagă propriul nivel de ambiție sau obiectivul în relațiile sale cu Uniunea Europeană. Și Uniunea Europeană va examina și va analiza acest obiectiv individual, exprimat de fiecare stat din Parteneriatul Estic”.
Vă sugeram, săptămîna trecută, că, după Riga, vor veni cu beţii de cuvinte şi am avut dreptate. Deja se vede, Moldova şi-a cam ales „propriul nivel de ambiţie sau obiectivul relaţiilor cu UE”. Moldova, prin guvernarea „proeuropeană”, a decis că Stînga politică este singura soluţie pentru moldoveni. Se prefac că muncesc, că meditează şi că guvernează, cînd, în realitate, singurul lor plan sau program de guvernare ar fi trebuit să fie doar Acordul de Asociere şi de Liber Schimb cu UE. Nimic altceva!
Moldoveni, alungaţi-i din casele, satele şi oraşele voastre atunci cînd vă promit integrarea europeană!
În concluzie, spre a ne scoate toţi gărgăunii proeuropeni din cap, notăm că Declaraţia finală a summit-ului de la Riga nu conţine o „perspectivă europeană clară” pentru Moldova, ţara fiind încurajată doar să continue reformele, adică ceea ce nu se va întîmpla niciodată. Participanţii la summit, în unanimitate, au constatat, iarăşi, că progresul în acordarea independenţei justiţiei, prevenirea eficientă a corupţiei şi implementarea reformelor sunt esenţiale pentru o bună guvernare. Mai este ceva de spus?