Națiunile Unite nu au admis varianta rusă a unei rezoluţii privind armele în spaţiu

Consiliul de Securitate al ONU a respins, Luni, o rezoluţie propusă de Rusia privind interzicerea "pentru totdeauna" a amplasării şi utilizării oricăror arme în spaţiu sau a ameninţării cu acestea, informează Reuters.

Moscova a înaintat textul după ce şi-a exercitat, luna trecută, dreptul de veto în Consiliu împotriva unei rezoluţii redactate de Statele Unite, care cerea tuturor ţărilor să împiedice o cursă a înarmării spaţiale. Washingtonul a reacţionat la blocaj exprimînd suspiciuni privind posibilitatea ca partea rusă să aibă ceva de ascuns.

Luni, voturile celor 15 membri ai Consiliului au fost împărţite: doar şapte pentru, faţă de minimum nouă necesare, şi şapte împotrivă.

Cei cinci membri permanenţi - SUA, Rusia, China, Regatul Unit şi Franţa - au drept de veto, prin care pot bloca o rezoluţie care întruneşte cel puţin nouă voturi.

"Astăzi ne aflăm aici deoarece Rusia încearcă să abată atenţia internaţională de la dezvoltarea unui nou satelit, purtător al unui dispozitiv nuclear", a declarat înaintea votului ambasadorul american Robert Wood.

El a acuzat Moscova de lansarea, Joia trecută, a unui satelit pe o orbită joasă, despre care Washingtonul consideră că "este probabil o contra-armă spaţială despre care putem presupune că este capabilă să atace alţi sateliţi pe orbite joase". El a adăugat că "Rusia a desfăşurat această nouă contra-armă spaţială pe aceeaşi orbită cu un satelit guvernamental al SUA", iar lansarea din 16 Mai a fost precedată de amplasarea pe orbite joase a altor sateliţi, "probabil din sisteme anti-spaţiale", în 2019 şi 2022.

Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a replicat: "nici măcar n-am înţeles bine despre ce vorbeşte". El a susţinut că rezoluţia propusă de Rusia acoperă atît armele de distrugere în masă, cît şi orice alte tipuri de arme, şi are scopul de a opri o cursă a înarmării în spaţiu.

Presat de omologul său rus, diplomatul american a contestat formularea rezoluţiei, care urmăreşte "un mecanism obligatoriu de durată, care nu poate fi verificat". "Am mai văzut filmul ăsta", a spus Wood.

Reuters arată că formularea o reaminteşte pe cea dintr-o propunere făcută în 2008 de Rusia şi China, pentru un tratat care să interzică "orice arme în spaţiu", ameninţări şi "utilizarea forţei împotriva obiectelor din spaţiu". Demersul nu a fost sprijinit pe plan internaţional, reaminteşte agenţia.

Tratatul din 1967 privind spaţiul extraterestru interzice deja ţărilor semnatare, inclusiv Rusiei şi Statelor Unite, să amplaseze pe orbite în jurul Terrei orice obiecte care transportă arme nucleare sau orice alte arme de distrugere în masă.

Washingtonul a acuzat Moscova că dezvoltă o armă nucleară anti-satelit destinată amplasării în spaţiu, dar partea rusă a negat. Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat că ţara sa se opune instalării de arme nucleare în spaţiu.