ÎN LUME TRĂIESC
500. 000. 000 de milioane de pisici de casă
…Se spune că un intelectual adevărat este acela, care şi în cazul în care noaptea, pe întuneric, calcă pe o pisică, spune „pisică” şi nu blea!… Afirmaţia are o anumită doză de adevăr, căci de cele mai multe ori observăm bietele patrupede feline doar dacă ne împiedicăm de ele. Anticii, însă, aveau altă atitudine.
În primul rînd, pisica este ultimul animal pretins îmblînzit de om (se consideră că au făcut-o egiptenii, circa 5000 de ani în urmă). Cel puţin aşa crede omul. Pisica, nu. După cal, cîine, capră, oaie, s-a aciuat şi pisica pe lîngă bipezi, dar este greu să afirmi că s-a dat îmblînzită. De vină est5e egoismul ei nemărginit. Chiar şi în cazul în care felina locuieşte în apartamente de lux, ea crede că „stăpînii” convieţuiesc cu ea şi nu invers. Ea îşi cunoaşte teritoriul, este foarte geloasă, se supără la orice intervenţie „neautorizată”. În plus, toate pisicile au claustrofobie – nu suportă spaţiile închise, toate uşile trebuie să fie deschise.
În Egiptul antic pisica era sfîntă. Era singura care lupta cu şoarecii şi şobolanii. Dacă într-o familie deceda pisica, toţi membrii acesteia îşi rădeau sprîncenele în semn de doliu timp de o lună. Mai mult decît atît, pe timpul ocupaţiei romane, nici un legionar nu îndrăznea să se atingă de vreo pisică. Puteau să facă cu populaţia orice, cu pisicile nu, pentru că imediat porneau răscoale.
Tot din antichitate se consideră că pisica este cea mai bună educatoare pentru copii de la trei la şapte ani. Explicaţia e simplă – ea permite să te joci cu ea, dar nu permite să abuzezi – imediat scoate ghearele.
În Marea Britanie pisicile sînt la slujba de stat - păzesc muzeele de şoareci, primesc salarii, ulterior pensii. A propos, recordul longevităţii pisicilor aparţine motanului Thomas, paznic la castelul Tower, care a decedat la 32 de ani. Iar în Sankt-Peterburg, în Palatul „Zimnii” locuiesc circa 600 de pisici.
În Siam, pisicile se bucurau de un respect cu adevărat regal. Procedura de încoronare a regelui presupunea prezenţa obligatorie a pisicilor, care mergeau în carete în fruntea procesiunii.
În Europa pisicile au apărut circa 900 de ani în urmă, aduse de fenicieni. Iar în anul 1871, în Marea Britanie a avut loc prima expoziţie de pisici.
În corpul pisicii sînt 517 muşchi, în corpul uman – 650. Desenul nazal al pisicii este unic, ca şi amprentele digitale ale omului. În plus, şi la pisici, şi la oameni aceleaşi sectoare ale creierului sînt responsabile pentru emoţii.
Ar mai fi de menţionat că pisicile sînt cele mai leneşe mamifere – dorm cîte 16 ore din 24. Cu toate acestea, este demonstrat statistic că posesorii de pisici trăiesc mai mult, deoarece felinele scot stresul. Aşadar, să nu ne mirăm că în lume sînt circa 500 000 000 de pisici de casă!
Sandu SPÎNU