În fața pericolului rusesc, Albania a pus la dispoziţia NATO o bază aeriană construită în epoca sovietică
O bază aeriană construită în epoca sovietică în Albania, ţară acum membră a NATO, a fost reactivată şi a devenit, începînd de Luni, o bază a Alianţei Nord-atlantice, relatează agenţiile Reuters şi EFE.
NATO a cheltuit peste 50 de milioane de euro pentru reamenajarea bazei aeriene situate la circa 70 de kilometri de capitala Tirana, în zona oraşului Kucova, denumit odinioară "oraşul Stalin", pe vremea cînd acolo erau staţionate MiG-uri sovietice şi chineze pregătite de acţiune în eventualitatea unui război cu Occidentul.
"Astăzi, trăim într-o epocă diferită şi, din fericire, Albania este în cealaltă tabără", a afirmat premierul socialist albanez, Edi Rama, la ceremonia de redeschidere a bazei, care a fost construită în anul 1950 şi apoi închisă în 1990, după căderea de la putere a dictatorului Enver Hoxha.
"Reactivarea bazei este un mare pas pentru ţara noastră, pentru Armată şi pentru NATO, şi, de asemenea, pentru populaţia locală. Importanţa bazei de la Kucova merge dincolo de regiunea Balcanilor", a adăugat premierul.
După agresiunea rusă împotriva Ucrainei, aliaţii trebuie să fie pregătiţi pentru orice eventualitate, a declarat, la rîndul său, ministrul albanez al Apărării, Niko Peleshi.
La ceremonia de redeschidere a bazei de la Kucova, marcată prin aterizarea a două avioane ale NATO venite de la baza Aviano din Italia, au mai participat miniştrii Apărării din Italia, Macedonia de Nord şi Kosovo, precum şi reprezentanţi ai NATO şi ai Ambasadei SUA la Tirana.
Albania discută în prezent cu NATO şi despre stabilirea unei baze navale a Alianţei, în portul Romano pe coasta Mării Adriatice.