Motivul pentru care WC-urile publice din Japonia sunt transparente

Japonia este una dintre cele mai neobișnuite și misterioase țări din lume din toate punctele de vedere, dar și cea mai avansată din punct de vedere al diverselor tehnologii. Desigur, japonezii moderni țin pasul cu vremurile, în ciuda culturii și tradițiilor lor unice, iar acest lucru se reflectă perfect în inovațiile lor tehnologice.

Faptul că în această țară puteți cumpăra la cabinele automatele instalate pe străzi absolut orice, de la alimente pînă la lenjerie intimă, nu mai este o minune pentru noi, scrie stirileromanilor.ro.

Oamenii de aici sunt fideli postului de muncă, așa că a dormi pentru cîteva minute în cel mai neobișnuit loc în care există o astfel de oportunitate este considerată normă în această țară. În plus, părăsirea locului de muncă mai devreme decît o face managerul este o ”nedreptate” flagrantă și, cel puțin, o încălcare a disciplinei muncii.

Pentru noi, atît educația, cît și modul de viață al acestui popor nu sunt pe deplin clare și sunt uneori inacceptabile. Cel mai interesant lucru este că percepția lor despre lumea din jur și ceea ce creează este relevantă în multe țări. Unele invenții, la prima vedere neobișnuite, nu ar strica să fie introduse în viața noastră, deși nu suntem siguri că toată lumea le-ar înțelege și le-ar accepta.

O astfel de invenție sunt toaletele publice cu pereți transparenți, instalate în parcurile din Tokyo. Nu, nu este o glumă, acestea există cu adevărat. Cu toate acestea, nu totul este atît de simplu. Aceste toalete neobișnuite au apărut în zona metropolitană Shibuya ca parte a proiectului Tokyo Toilet Project.

Pereții rămîn complet transparenți pînă în momentul în care un ”vizitator” intră și închide ușa cu o cheie. După aceea, sticla devine mată, iar prin ea nu se mai vede absolut nimic. Seara și noaptea, aceste WC-uri sunt iluminate multicolor. Astfel, acestea devin o sursă suplimentară de iluminat stradal.

Autorul proiectului a fost Fundația Nippon, iar ideea toaletelor transparente aparține arhitectului japonez Shigeru Ban. Fundația a spus că vrea să spargă stereotipurile despre toaletele publice, care sunt considerate „murdare și urît mirositoare”. Modelele transparente rezolvă două probleme simultan – puteți vedea prin sticlă dacă interiorul este curat și dacă toaleta este ocupată. În acest fel, un potențial vizitator poate evalua dacă merită să plătească pentru o ”vizită” la toaletă.

Dacă te gîndești bine, ideea merită cu adevărat laude, dar apare întrebarea – oare cum am reacționa noi, dacă în centrul orașului ne-am trezi cu astfel de toalete?