MOLDOVENII ÎI VOR PLĂTI LUI VEACESLAV PLATON PREJUDICII DE MILIOANE DE DOLARI

Cetățenii Republicii Moldova vor fi obligați să-i plătească lui Veaceslav Platon, conducătorul organizației criminale “Laundromat”, cîteva milioane de dolari, din motivul că, în prezent, persoane cu putere de decizie din conducerea țării și din justiție îl protejează. Se va întîmpla după ce acționarii MAIB Horizon Capital, Invalda și BERD vor vinde 41% dintre acțiuni contra unei sume de 100 de milioane de euro la Bursa de valori din București. Atunci Veaceslav Platon va ataca Republica Moldova la CEDO, pentru faptul că a fost deposedat ilegal de pachetul de acțiuni deținut la Agroindbank. Și deoarece nedreptatea comisă de instituțiile statului nu poate fi contestată, CEDO va obliga Republica Moldova să-i achite raiderului nr.1 din CSI valoarea acțiunilor pierdute – 23 de milioane de și, evident, prejudicii morale. Dezvăluirea a fost făcută de către Cristian Mihai (Rizea) în episodul 233 al emisiunii „Spovedania lui Rizea” pe paginile “Spovedania lui Rizea” de pe YouTube și Facebook și pe canalul de Telegram „Moldova, Rizea și Poporul”.

„În 2021, Veaceslav Platon amenința fondul Horizon Capital că nu va permite vînzarea celor 41% dintre acțiunile MAIB la bursa din Londra, de care a fost deposedat ilegal de către Republica Moldova. Acum însă, cînd este aranjată, cu susținerea premierului Natalia Gavriliță, listarea băncii la Bursa de valori din București, raiderul nr.1 din CSI tace. Explicația este că Platon și-a negociat tăcerea cu Horizon Capital și Invalda, pînă în momentul în care vor fi vîndute cele 41% dintre acțiunile MAIB. Ulterior, Platon va încerca să recupereze, cel puțin, valoarea acțiunilor MAIB – obligînd anume statul să îi ramburseze banii pierduți, deoarece Plahotniuc l-a expropriat de acțiuni prin intermediul instituțiilor statului. În viziunea lui Platon – statul i-a rămas dator, dar nu Invalda ori Horizon Capital. Se pare că traficul de influență pentru protejarea lui Platon se ridică la persoane cu funcții cheie în organele de conducere și cele de urmărire penală ale Republicii Moldova”,a relatat Cristian Mihai (Rizea).

 

Din ce surse a cumpărat Veaceslav Platon acțiunile Agroindbank? 

Veaceslav Platon a cumpărat 41% dintre acțiunile Agroindbank din banii spălați prin intermediul schemei „Laundromat”, implementată în perioada 2011 – 2014. Vorbim despre 22 miliarde de dolari SUA, furați din bugetul Federației Ruse, în complicitate cu instituțiile financiare rusești, a băncii Trasta Komercbanka din Letonia și Moldindconbank din Republica Moldova. Firmele rusești delicvente au transferat surse financiare în conturile Moldindconbank. În același timp, instanțele din Republica Moldova au emis 32 de încheieri judecătorești care recunoșteau că cetățeni moldoveni și firme din Rusia datorează unor companii off-shore zeci de milioane de dolari SUA. În acest temei, executorii judecătorești au aplicat sechestru pe mijloacele bănești. Măsura a fost posibilă deoarece băncile rusești aveau conturi corespondente în Moldindconbank. Ulterior, executorii judecătorești au transferat banii către companiile offshore (Denison Limited, Chester Limited, Caldon Holdings Ltd), care aveau conturi în Moldindconbank și Trasta Komercbanka.

Banii spălați au ajuns la beneficiarii reali, în mare parte cetățeni ai Federației Ruse, oameni de afaceri, funcționari publici, etc. Cu o parte din această sumă, Veaceslav Platon a cumpărat bunuri mobile și imobile, inclusiv 41% dintre acțiunile Agroindbank. Acțiunile au fost dobîndite ilegal, prin intermediul companiilor nerezidente controlate de Veaceslav Platon: Hessond Solution Limited, Dilnoro Group Ltd, Ostryn Business Limited și Azyol Development Limited. 

„Încercarea lui Veaceslav Platon de a se deghiza în Robin Hood de Căușeni nu are izbîndă. Nu a făcut afaceri, nu a avut idei de business, nu a lucrat onest. Platon a corupt, a exercitat trafic de influență, a oferit servicii de intermediere la spălarea mijloacelor financiare din activități criminale. Acum tace și nu mai revendică acțiunile MAIB, deoarece are o înțelegere cu Horizon Capital și Invalda, fonduri de investiții care corup, fac trafic de influență la cel mai înalt nivel în Republica Moldova și care au reușit să convingă deputații PAS să elaboreze și să adopte o lege a bugetului care îi avantajează doar pe ei”, a menționat Cristian Mihai (Rizea).

În continuare, prezentăm schema care arata cum a reușit Veaceslav Platon să cumpere 41% dintre acțiunile Agroindbank cu bani spălați prin intermediul schemei „Laundromat”. 

 

Retrospectivă

În episoadele anterioare ale investigației, Cristian Mihai (Rizea) a dezvăluit că Horizon Capital, Invalda INVL și BERD au cumpărat 41% dintre acțiunile MAIB, la un preț de doar 23 milioane de euro, prejudiciind bugetul țării cu 50 de milioane de euro. Tranzacția frauduloasă a fost planificată și implementată de către Vladimir Plahotniuc, în complicitate cu reprezentantul fondului de investiții Horizon Capital, Vasile Tofan. Pînă a fi realizată, prin intermediul Agroindbank au fost spălate 27.8 milioane de dolari proveniți din “furtul miliardului”, în interesul lui Vladimir Plahotniuc și a lui Veaceslav Platon. Operațiunile ilegale au continuat și după ce statul și-a vîndut pachetul de acțiuni deținut la Agroindbank, în timp ce acționarul Horizon Capital era direct responsabil de contracararea acestora.

Cristian Mihai Rizea va continua dezvăluirile despre actele de corupție săvîrșite de Vasile Tofan în următoarele ediții ale emisiunii „Spovedania lui Rizea”.

Sursa: realitateadinmoldova.md