Miniștrii Apărării ai României și Republicii Moldova au discutat perspectivele cooperării bilaterale

România contribuie în mod activ la consolidarea cooperării NATO cu Republica Moldova, atît în cadrul oferit de Platforma pentru Interoperabilitate, cît şi în implementarea Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare (Defence Capability Building). Declarația a fost făcută astăzi, 20 August, la București, de ministrul Apărării Naționale al României, Mircea Dușa, în cadrul unei întrevederi oficiale cu omologul său din Republica Moldova, Anatol Șalaru.

În opinia ministrului român al Apărării, întîlnirea de astăzi constituie o nouă etapă în consolidarea dialogului politico-militar la nivel înalt între România și Republica Moldova şi un bun prilej pentru realizarea unui schimb de opinii referitoare la stadiul şi perspectivele cooperării militare bilaterale şi în formate multilaterale.

Ministrul Duşa a mai declarat că România încurajează participarea Republicii Moldova în cadrul iniţiativelor regionale din Sud-Estul Europei, în scopul creşterii vizibilităţii şi conturării profilului Armatei Naţionale în plan regional.

La rîndul său, Anatol Şalaru a declarat că în cadrul întrevederii cu Mircea Dușa s-a convenit să fie elaborat un plan de colaborare în domeniul apărării pe o perioadă mai lungă de timp, decît cum se făcea pînă în prezent. „Republica Moldova se află într-o zonă de incertitudini, într-o zonă amenințată din Est, de aceea avem nevoie de sprijinul României în reforma Armatei Naţionale, pentru întărirea capacităţilor de apărare”, a declarat Anatol Şalaru.

Ministrul Apărării Anatol Şalaru efectuează o vizită oficială în România în perioada 19-21 august curent. La Bucureşti, oficialul moldovean urmează să se întîlnească cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. De asemenea, Anatol Şalaru va vizita Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” şi Unitatea NATO de Integrare a Forţelor. (MOLDPRES)

 

 

 

Virginia Filip 23.08.2015 - 21:18

Noi trebuie sa luam exemplul Romaniei din multe puncte de vedere. Ei au in primul rand experienta Uniunii Europene si acest lucru ar putea sa ne ajute mult, daca stim sa tragem cu ochiul. Si in ceea ce priveste nivelul militar sunt foarte bine pusi la punct fratii nostri. au participat din acest punct de vedere la multe exercitii NATO impreuna cu alte forte si asta I-a ajutat foarte mult.