Ministrul de Externe israelian consideră că existența unui stat palestinian nu este o poziție realistă
Dorinţa de a înfiinţa un stat palestinian nu este un proiect realist, astăzi, a declarat, Luni, ministrul israelian de Externe Gideon Saar, în cursul unei conferinţe de presă la Ierusalim, relatează AFP, potrivit Agerpres.
"Într-un cuvînt? Nu!", a răspuns Saar, întrebat despre perspectiva unei relansări a aşa-numitelor Acorduri Abraham după alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al SUA şi despre posibilitatea normalizării relațiilor dintre Israel şi Arabia Saudită, în schimbul creării unui stat palestinian.
Aceste acorduri, promovate de Trump în timpul primului său mandat, au permis normalizarea între Israel şi mai multe ţări arabe, respectiv Bahrein, Emiratele Arabe Unite şi Maroc, aminteşte AFP.
"Un stat palestinian va fi un stat Hamas", a argumentat Saar. "Nu cred că această poziţie este realistă astăzi şi trebuie să fim realişti".
Ministrul israelian a făcut aceste remarci în contextul în care, Luni, s-a deschis, la Riad, un summit extraordinar al membrilor Ligii Arabe, organizaţie panarabă ce reuneşte 22 de ţări, şi al Organizaţiei de Cooperare Islamică (OCI), organizaţie panislamică ce reuneşte mai mult de 50 de state musulmane.
Potrivit agenţiei oficiale saudite SPA, participanţii discută despre "agresiunea israeliană continuă în teritoriile palestiniene şi în Liban", în condiţiile în care Riadul pledează pentru o nouă "alianţă internaţională" menită să încurajeze înfiinţarea unui stat palestinian independent şi suveran.
Ministrul de Externe israelian a făcut referire, Luni, şi la procesul de pace de la Oslo, început în anii 1990, împotriva căruia au luptat atît actualul prim-ministru israelian Benjamin Netanyahu, cît şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, al cărei atac sîngeros împotriva Israelului din 7 Octombrie 2023 a dus la declanşarea războiului în curs.
”Acest proces şi retragerea unilaterală a Israelului din Fîşia Gaza, în 2005, nu numai că nu au adus pace, dar, după cum am văzut, ne-au degradat securitatea”, a spus ministrul israelian.
”Hamas a preluat puterea în Fîşia Gaza în 2007, după retragerea israeliană, şi nu vrem să se întîmple asta în Iudeea şi Samaria” (numele pe care israelienii îl dau Cisiordaniei, ocupată de Israel din 1967), a adăugat Saar.
În prima sa conferinţă de presă de la preluarea mandatului, în urmă cu cîteva zile, Gideon Saar a mai afirmat că este "important" de amintit că, spre deosebire de ONU, Israelul nu consideră "Iudeea şi Samaria drept teritorii ocupate, ci teritorii disputate".
Cîteva sute de mii de colonişti evrei trăiesc în aceste teritorii, printre 3 milioane de palestinieni, menţionează AFP.