MINISTERUL EDUCATIEI PROPUNE CA ELEVII DIN CLASELE A IV-A SI A IX-A SA NU SUSTINA EXAMENE

Elevii din clasele a IV-a și cei din clasele a IX-a ar putea să nu susțină anul acesta examene la finalizarea treptei primare și, respectiv, gimnaziale. Totodată, examenele de bacaluaret, pentru elevii claselor a XII-a, ar putea fi amînate pentru cîteva săptămîni. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării urmează să vină cu aceste propuneri către Comisia pentru Situații Excepționale.

Ministrul educației, Igor Șarov, a declarat într-un briefing de presă că anularea testării naționale pentru elevii din clara a IV-a nu va crea dificultăți în finalizarea ciclului primar.

Cît ține de elevii care urmează să finalizeze clasa a IX-a, acestora le vor fi eliberate certificate de studii în baza notelor obținute pe parcursul anilor de studii. Notele la disciplinile de examen vor reprezenta media aritmetică cu rotunjire pînă la întreg a notelor medii anuale obținute de elevi pe parcursul claselor a VII-IX-a. În baza acestor certificate, elevii vor putea participa la admiterea în liceele teoretice și în instituțiile de învățămînt profesional.

Igor Șarov a menționat că în privința examenelor de BAC ministerul va lua o decizie definitivă atunci cînd va cunoaște data la care elevilor le va fi permis accesul în instituțiile de învățămînt. Însă, opțiunea principală examinată este amînarea examenelor pentru finalul lunii iunie- începutul lunii iulie, dacă se va încheia criza pandemică.

Sursa: IPN