MINISTERUL ECONOMIEI SUSTINE SIMPLIFICAREA PROCEDURII DE ELIBERARE A ACTELOR PERMISIVE PENTRU IMPORTUL, EXPORTUL SI TRANZITUL PRODUSELOR AGRO-ALIMENTARE
Propunerile de modificare a procedurii de eliberare a actelor permisive la importul, exportul și tranzitul produselor agro-alimentare au fost prezentate în cadrul unei mese rotunde. La eveniment au participat viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu, experți din Uniunea Europeană, reprezentanți ai Programului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională USAID „Comerţ, Investiţii şi Reglementarea Activităţii de Întreprinzător” BRITE, ai mediului de afaceri.
Proiectul Legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative (acte permisive în domeniul sanitar-veterinar și fito-sanitar) propune eliminarea a circa 10 acte permisive în domeniul sanitar-veterinar și fito-sanitar, substituirea procedurii de înregistrare la ANSA cu cea de notificare, utilizarea unui sistem informațional integrat prin care ANSA va duce evidența tuturor operatorilor, precum și eliminarea licenței pentru importul şi/sau depozitarea, comercializarea produselor de uz fitosanitar şi/sau a fertilizanţilor și licenței pentru activitatea farmaceutică veterinară şi/sau asistenţa veterinară.
În cadrul evenimentului, Vitalie Iurcu a menționat că Ministerul Economiei, prin politicile promovate, susține facilitarea comerțului extern și accesarea noilor piețe de desfacere.
”Optimizarea procedurii de eliberare a actelor permisive în domeniul sanitar-veterinar și fito-sanitar reprezintă una dintre ariile de cooperare între Ministerul Economiei şi USAID BRITE în vederea facilitării comerţului. Odată adoptate şi implementate, modificările la legislaţia privind obținerea actelor permisive vor permite reducerea semnificativă a timpului şi a costurilor procedurilor de import/export”, a afirmat viceministrul Economiei.
Experții USAID BRITE, Maria Porca și Lucian Boncea, au menționat că amendamentele vor asigura transpunerea acquis-ului comunitar, scopul acestora fiind facilitarea și stimularea comerțului extern, înlăturarea barierelor în dezvoltarea afacerii și reducerea semnificativă a timpului și costurilor aferente procedurilor de import, export și tranzit. Actele legislative în vigoare în domeniul sanitar-veterinar stabilesc un cadru de reglementare împovărător în privința operațiunilor de import-export a produselor sanitar-veterinare și fito-sanitare. Conform acestora, operațiunea de import implică 5 etape (înregistrarea, controlul unității sau transportului, permisul/avizul de import, controlul la punctul de intrare, controlul la punctul final). În același timp, conform reglementărilor și practicilor Uniunii Europene, procedurile de import sînt organizate și optimizate în așa fel încît implică 2 etape (înregistrarea operatorului și controlul la punctul de intrare).
Amendamentele la legislație au fost elaborate cu suportul suportul Guvernului SUA prin intermediul Programului USAID BRITE.