Milioane de vieti depind de modul in care se termina pandemia

Lumea poate vedea sfîrșitul urgenței covid-19, dar cîteva sarcini descurajante stau în față

Toate pandemiile se termină în cele din urmă. Covid-19 a început să fie şi ea pe această cale, dar virusul nu va fi eradicat. În schimb, va deveni treptat endemic. În această stare, circulînd și mutînd de la an la an, coronavirusul va rămîne o amenințare pentru persoanele în vîrstă și pentru cei cu alte boli. Dar după ce se stabilizează, este foarte puțin probabil să mai avem o rată a mortalităţii aşa cum au fost ultimele 20 de luni. Covid va fi apoi un inamic familiar, ușor de gestionat, precum gripa.

Deși destinația este fixă, calea către endemism nu este. Diferența dintre o călătorie bine planificată și o călătorie haotică poate fi măsurată în milioane de vieți. Sfîrșitul pandemiei este, prin urmare, o ultimă șansă pentru Guverne să arate că au învățat din greșelile pe care le-au făcut la început.

Pe măsură ce pandemia dispare, cazurile înregistrate săptămînal și decesele au scăzut la nivel global de la sfîrșitul lunii August, inclusiv în America. Marea Britanie este o țară în care numărul cazurilor este mare și în creștere, dar a avut multe boli și a avut o campanie de vaccinare de succes. Deoarece 93% dintre britanici au anticorpi, aproximativ 250.000 de cazuri pe săptămînă duc la sute de decese în loc de mii. Acesta este drumul spre endemism.

Nimeni nu știe cîți oameni din întreaga lume se bucură de o astfel de protecție, dar puteți face o estimare foarte dură. Aproximativ 3,8 miliarde de oameni au avut cel puțin o doză de vaccin. The Economist estimează că numărul suplimentar de decese va fi între 10 și 19 milioane în timpul pandemiei, cu o estimare centrală de 16,2 milioane. Pe baza presupunerilor cu privire la proporția infecțiilor letale, acest lucru sugerează că 1,4 pînă la 3,6 miliarde de oameni au avut boala, care este de 6-15 ori numărul oficial. Există o suprapunere, deoarece mulți sunt vaccinați și infectați.

Rezervorul persoanelor cu imunitate face ca covidul să fie mai puțin periculos. Cu toate acestea, pe măsură ce pandemia se va termina, lumea se va confrunta probabil cu mai multe teste.

Unul este valul infecțiilor de Iarnă din emisfera nordică. Covidul prosperă atunci cînd oamenii își petrec timpul în interior. Cînd spitalele încep să copleșească spitalele, Guvernele vor trebui să intervină. O linie de apărare o reprezintă tratamentele, inclusiv noi medicamente antivirale promițătoare, cum ar fi molnupiravirul, care reduc numărul de îmbolnăviri grave la jumătate dacă sunt administrate mai devreme, dar încă așteaptă aprobarea. O altă măsură ar fi purtarea măștilor, protejarea caselor de îngrijire și închiderea punctelor fierbinți, inclusiv cluburi și baruri. Întrebarea este dacă Guvernele au învățat să acționeze rapid, dar proporțional.

Un al doilea test este mutația. Eșantionarea genetică a infecțiilor servește drept avertizare timpurie în cazul în care varianta Delta se mișcă, dar părți mai sărace și nevaccinate ale lumii rămîn necontrolate. O nouă variantă poate necesita reproiectarea vaccinurilor. Acest lucru este mult mai ușor decît să începeți de la zero, dar ar necesita producerea și aprobarea de noi doze și, probabil, eliminarea stocurilor vechi. Ar putea duce la repetarea luptelor pentru aprovizionare care s-au simţit la începutul anului 2021.

Cel mai mare test este cum să protejezi miliardul sau mai multe persoane fără imunitate. Răspunsul Chinei este să încerce să excludă virusul cu carantine și blocaje dure și costisitoare. De exemplu, există timp pentru vaccinare și administrarea medicamentelor. Partidul comunist a folosit numărul mic de cazuri din țară ca dovadă că sistemul său este mai bun decît democrația, astfel încît abandonarea strategiei sale zero-covid este inconvenabilă din punct de vedere politic. Cu toate acestea, alte ţări cum ar fi Noua Zeelandă, au acceptat, coronavirusul nu dispare. Într-o zi, China va trebui să cedeze.

În cele din urmă, oamenii vor cîștiga imunitate, fie prin infecție, fie prin vaccinare. Deoarece vaccinarea este mult mai sigură, Guvernele ar trebui să primească cît mai multe injecţii. Potrivit companiei Airfinity, o companie de date, doze de 11,3 miliarde ar trebui produse pînă la sfîrșitul anului și 25 de miliarde pînă în Iunie 2022. Aprovizionarea globală nu va mai fi în curînd o constrîngere – cît de repede depinde de cererea de boostere. Nu toate vaccinurile sunt la fel de eficiente, dar toate sunt mult mai bune decît infectarea.

Această suprasolicitare iminentă a vaccinului înseamnă că exportatorii ar trebui să livreze doze cu ridicata chiar acum. În schimb, multe state dețin stocuri pentru rapel și pentru vaccinarea copiilor, care mor foarte rar din cauza Covid. S-au promis doze pentru anul viitor, dar ele sunt necesare acum.

Ultimele bariere în calea vaccinării sunt ezitarea și capacitatea sistemului local de îngrijire a sănătății. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit un obiectiv de 40% din toate țările care urmează să fie vaccinate pînă la sfîrșitul anului. Un summit global privind vaccinurile a stabilit un obiectiv de 70% pînă în Septembrie 2022. Dar diferite țări au nevoi diferite de vaccin, în funcție de datele demografice, capacitatea lor de a administra vaccinurile și amenințarea cu covid în comparație cu alte boli precum malaria și rujeola. Obiectivele generale riscă să transforme prioritățile sensibile în eșecuri.

Este o listă de sarcini descurajante. Se vor ridica Guvernele la nivelul noilor provocări? Aici stă testul final. Pe măsură ce covidul dispare în fundal, țările bogate pot începe să-și piardă interesul pentru coronavirus. Boala pe care o provoacă amenință să devină un criminal într-o țară săracă, la fel ca mulți dintre ceilalți.