Îmbogățiți de război
Războiul din Ucraina nu a explodat doar profiturile companiilor petroliere, ci şi compensaţiile şefilor. Darren Woods, directorul general al ExxonMobil, a încasat pentru anul trecut 36 de milioane de dolari, în creştere cu 52%, informează mediafax.
ExxonMobil şi-a plătit anul trecut directorul general cu 36 de milioane de dolari, o creştere de 52% faţă de 2021 şi mai mult decît dublu faţă de salariul său din 2020, după ce războiul dintre Rusia şi Ucraina a dus la profituri record pentru companiile petroliere şi la un cîştig neaşteptat pentru executivii lor de top, scrie Financial Times, citat de Ziarul Financiar.
Compania petrolieră americană i-a acordat lui Darren Woods 25 de milioane de dolari în acţiuni anul trecut, faţă de 13,5 milioane de dolari în 2021, se arată într-un document de reglementare depus Joi. El a primit, de asemenea, un bonus în numerar de 6,4 milioane de dolari, ”în concordanţă cu performanţa record a cîştigurilor”, se arată în documentul depus.
Compensaţia lui Woods acoperă o tendinţă de plăţi exagerate pentru directorii din industrie după creşterea preţurilor petrolului de anul trecut. Ben van Beurden, fostul director general al Shell, a primit un total de 9,7 milioane de lire sterline în 2022, cu 53% mai mult decît în 2021, în condiţiile în care grupul petrolier a înregistrat profituri record de 40 de miliarde de dolari.
Salariul directorului general al BP, Bernard Looney, a crescut de peste două ori anul trecut, ajungînd la 10 milioane de lire sterline, după ce grupul energetic listat la bursă în Marea Britanie a înregistrat profituri record de 28 de miliarde de dolari. Salariul lui Looney ar fi putut fi mai mare, dar BP a declarat că Consiliul său de Administraţie şi-a folosit puterea discreţionară pentru a-i reduce premiile din cauza celor patru accidente mortale produse anul trecut la instalaţiile BP.
Creşterea bruscă a salariilor directorilor executivi din sectorul energetic vine după ce preţurile la petrol şi gaze naturale au crescut în 2022, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, care a alimentat cele mai mari rate ale inflaţiei pe care ţările occidentale le-au înregistrat în ultimele decenii, şi a ridicat preţurile energiei în Europa la niveluri care au afectat creşterea economică.
Preţurile ridicate au propulsat, de asemenea, Big Oil la profituri record. Exxon a condus topul cîştigurilor din industrie cu un profit de 55,7 miliarde de dolari în 2022, iar cele mai mari cinci firme occidentale din lume – Exxon, Chevron, Shell, BP şi TotalEnergies – au adunat profituri combinate de aproape 200 de miliarde de dolari.
Ca parte a noilor dezvăluiri privind salariile impuse de Comisia americană pentru valori mobiliare şi burse, Exxon a declarat că remuneraţia „plătită efectiv” de Woods anul trecut a fost de 89,7 milioane de dolari, reflectînd saltul preţului acţiunilor Exxon. Randamentul total al acţionarilor companiei, care include dividendele, a urcat cu 86% în 2022, a precizat aceasta.
Premiile sub formă de acţiuni reprezintă de obicei cea mai mare parte a salariilor directorilor americani şi aproape 90% din compensaţia „plătită efectiv” a lui Woods provenea din acţiuni nevărsate. Acţiunile companiei au încheiat anul 2022 la 110,30 dolari, în creştere de la 61,19 dolari la sfîrşitul anului 2021, a precizat Exxon.
Rivalul Chevron, marele producător de petrol, a declarat că remuneraţia directorului său general, Michael Wirth, a crescut cu 4%, la 23,6 milioane de dolari în 2022. Compensaţia sa „plătită efectiv” a fost de 86,7 milioane de dolari, reflectînd cîştigurile din preţul acţiunilor.