Materiile care se studiau in scolile din Romania in 1940

Școala din România din ziua de astăzi este foarte diferită de cea de acum zeci de ani. Inclusiv materiile sunt foarte diferite, după cum arată o postare care a devenit virală pe rețelele de socializare.

O fotografie făcută publică pe Facebook arată cum erau evaluați elevii în anul 1940, dar și ce materii trebuiau să învețe la școală cei mici. Astfel, putem afla că materiile erau destul de multe.

Totuși, ele aveau alte denumiri și unele dintre ele nici nu mai există acum. Spre exemplu, în anul 1940 copii făcea la școală „Lucru de mînă” sau ”Practica agricolă”, semn că se punea un foarte mare accent pe lucrurile pe care un copil putea să le facă fizic.

Astfel, școala nu se ocupa doar de intelect, ci și de partea fizică și chiar de muncă. Totodată, copiii făceau și o materie numită ”Deprinderi igienice, sport și gimnastică”.

Copiii învățau la școală, așadar, inclusiv cum să aibă grijă de sănătatea lor, de corpul lor și cum să facă sport, inclusiv gimnastică.

O femeie a găsit foaia calificativă a bunicii sale, datată din anul 1940. Un alt lucru foarte interesant care apare în acest document este faptul că media era făcută inclusiv din nota de la „Frecvență”.

Pe atunci, elevii nu primeau numai note la celelalte materii, pentru rezultatele de la învățătură, ci și pentru faptul că veneau la școală. O altă materie care acum nu mai este predată în școli este „Datoriile omului și cetățeanului”.

„Cum se făcea evaluarea elevilor pe vremuri… Am găsit această foaie calificativă a bunicii mele, din 1940. Nu erau vremuri tocmai ușoare, dar școală era școală.Haideți să vedem rubricile principale:

– educația sănătății. Anatomia și igienă. Se notau separat deprinderile igienice, spotul și gimnastică.

– educația minții. Cu 3 subcapitole – educația științifică (matematică, științe fizico-chimice, științe naturale, geografie), educația practică (lucrul de mîna, practică agricolă) și literatură (cu istoria și limba română).

– educația artistică. Lectură, recitările frumoase, dialogurile între școlari, cîntul, desenul și scrierea frumoasă.

– educația morală și religioasă, cu datoriile omului și cetățeanului, religia, purtarea, frecventarea”, arată postarea făcută de Cecilia Caragea pe rețeaua de socializare.